Poljski zastupnik u Europskom parlamentu – Poljska će postati žrtva klimatskih ideja EU-a


Direktiva Europske komisije “Spremni za 55” dovest će do društvenog bunta, kaže europarlamentarac Jacek Saryusz-Wolski iz Zakona i pravde.

Prošli je tjedan potpredsjednik Europske komisije (EK) Frans Timmermans najavio prijedlog niza promjena u zakonodavstvu EU-a koje bi trebale dovesti do potpune klimatske neutralnosti u Europi do 2050. godine.

Projekt koji forsira EK podrazumijeva radikalne promjene u nekoliko područja gospodarstava članica EU-a koja će se financirati iz džepova građana EU-a. Serija direktiva “Fit for 55” trebala bi dovesti do smanjenja emisije CO2 u EU za 55 posto do 2030. godine i postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Zastupnik u Europskom parlamentu Pravo i pravda (PiS) Jacek Saryusz-Wolski kritički je odgovorio na najavljene direktive i upozorio na društvenu reakciju.

Europarlamentarac Jacek Saryusz-Wolski izjavio je: Poljska se našla u kandžama poroka.”

Saryusz-Wolski je upozorio da EK ne razmatra društvene i ekonomske posljedice svojih postupaka i ne uzima u obzir da manje bogate države EU-a poput Poljske neće moći provesti energetsku transformaciju brzinom koju je predložila EU.

Europarlamentarac je istaknuo kako se “s poljskog gledišta ne može koristiti ugljen jer je previše emisijski, niti se može koristiti plin zbog emisija, a nuklearna energija ne dolazi u obzir jer se tome protivi Njemačka. Dakle, sve što Poljskoj preostaje je energija vjetra.”

Saryusz-Wolski je upozorio da će Poljska zbog ovih direktiva biti – koristeći se riječima gđe Katarine Barley – “energetski gladna”. „Sreća je da smo spremni kada je riječ o plinu, zahvaljujući skandinavskoj vezi Baltic Pipe i LNG plinskom terminalu u Świnoujścieu“, primijetio je poljski europarlamentarac.

“Cijene energije općenito će porasti. Siromašnija društva se neće snaći, a čak će i ona bogatija naići na protivljenje. Pred nama je socijalni bunt i neke promjene će doći do ovog projekta. Ovaj plan je sulud, jer Europa je odgovorna za samo 9 posto emisije CO2, dok se u Aziji i drugim regijama gradi 600 rudnika ugljena. To je ideološka politika”, rekao je.

Europski zastupnik također je naglasio da planovi EU-a počinju dobivati ​​geopolitičku dimenziju, jer će dovesti do toga da Poljska postane ovisna o Rusiji i Njemačkoj.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp