Danas su izbori u Americi: Republikanci u ogromnoj prednosti nad demokratima


Kako predviđaju neki republikanci, danas će Sjedinjene Države zapljusnuti “crveni val”, ali u svakom slučaju ovi međuizbori su vrlo važni kako za samu Ameriku, tako i za opstanak samog predsjednika Bidena, jer njegova sudbina leži u rezultate ovih izbora.

Ovi izbori, naime, biračima u SAD-u daju priliku da neizravno izraze svoje stavove ne samo o radu šefa Bijele kuće usred mandata, već i o smjeru u kojem žele da im zemlja ide. ići. Taj smjer dijelom prati i globalne trendove.

S obzirom da se američko gospodarstvo bori s krizom kakva nije viđena najmanje četiri desetljeća, a glasači su zabrinuti zbog nestašica, kriminala, migracija, “presuda” bi mogla biti oštra i za sadašnjeg predsjednika i za njegove demokrate u vrijeme velike polarizacije u Americi.

Bidenovi demokrati, slažu se anketari i analitičari, mogli bi se suočiti s porazom čak i u dijelovima zemlje gdje im obično ide dobro.

Ankete pokazuju da konzervativci vode u utrci za Zastupnički dom, dok će neizvjesniji biti izbor članova Senata, gdje je trenutno situacija pedeset-pola. Odluku o tome tko će u iduće četiri godine kontrolirati Senat vjerojatno će donijeti glasači Pennsylvanije, Georgije i Nevade, država u kojima živi mnogo Amerikanaca srpskog podrijetla, zbog čega su ti glasači “meta” obje kampanje.

Strasti su dovedene do ključanja – Crveni val je sve realniji.

Biden je izbore nazvao “prekretnicom” koja će odrediti sljedećih 20 godina u Sjedinjenim Državama. Rekao je glasačima na koledžu Sarah Lawrence da biraju između dvije “temeljno različite vizije Amerike”. S druge strane, bivši američki predsjednik Donald Trump, uvjerljivi vođa republikanaca, na skupu u Miamiju optužio je demokrate da vode zemlju u komunizam, nagovijestivši pritom da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika 2024. godine.

Zašto su ovi izbori toliko važni?

Za Amerikance, preoblikovanje Kongresa izravno utječe na njihov svakodnevni život. Ako republikanci prevladaju, očekuje se da će imigracija, vjerska prava, rješavanje nasilnih zločina biti prioriteti. Za demokrate, to će biti okoliš, zdravstvena skrb, prava na pobačaj i kontrola oružja. No, pitanje svih pitanja ostaje ekonomija za građane SAD-a, a tu bez puno zadrške čak i dio demokrata svoje povjerenje daje republikancima.

Kontrolirati Kongres također znači imati ovlast pokretanja istraga odbora.

Demokrati su se dvije godine usredotočili na napade Trumpovih sljedbenika na američki Kapitol 6. siječnja 2021. očekujući izvješće prije kraja godine. No republikanci, koji već očekuju kontrolu nad Zastupničkim domom, kažu da će zatvoriti odbor i pokrenuti saslušanje o poslovnim vezama Huntera, sina Josepha Bidena, s Kinom. Također žele ispitati imigracijsku politiku Bidenove administracije, američko povlačenje iz Afganistana i porijeklo pandemije koronavirusa u Kini.

Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Senatom, očekuje se da će se proces potvrđivanja Bidenovih izbora za savezne sudove i ključne vladine agencije zaustaviti.

Zahvaljujući kontroli Kongresa, Biden je progurao nove zakone o klimatskim promjenama, kontroli oružja, ulaganjima u infrastrukturu. Republikanci bi, ako pobijede, dobili moć blokirati usvajanje demokratskih zakona u Kongresu. Rezultat bi bio – mrtva točka.

Poraz demokrata brzo bi se protumačio kao znak političke slabosti Bidena (79), pa bi se mogli ponovno čuti pozivi da se povuče iz predsjedničke kampanje 2024. godine.

Međutim, predsjednik i njegovi savjetnici inzistiraju na tome da će se on ponovno kandidirati. Iako Trump (76) sada nije na glasačkom listiću, deseci njegovih izabranika sudjeluju u utrkama diljem SAD-a. Ti privremeni mandati mogli bi povećati njegove nade za reizbor 2024.

Moramo pričekati i vidjeti hoće li poznati Crveni val preplaviti američki Senat i Zastupnički dom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp