Moskva otkrila koliko zemalja želi ući u BRICS


Više od desetak zemalja izrazilo je interes za pridruživanje grupi BRICS, koja uključuje neke od najvećih svjetskih gospodarstava u razvoju, kako blok dobiva sve veći globalni značaj, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na sastanku s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom, Lavrov je naznačio da postoji velika želja za članstvom u bloku BRICS.

“Interes za ovo globalno udruženje je vrlo, vrlo velik i nastavlja rasti”, rekao je. Potvrdio je da se “nekoliko desetaka” zemalja želi pridružiti, uključujući Alžir, Argentinu i Iran.

Međutim, nastavio je Lavrov, BRICS namjerava postići dogovor o kriterijima i načelima za daljnje potencijalno širenje, prije primanja novih članica.

“S obzirom da su zahtjevi već službeno predani, naravno, očekujemo da usklađivanje kriterija i načela za proširenje BRICS-a neće dugo trajati”, rekao je.

BRICS je međunarodni društveno-ekonomski i politički forum koji uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Čini preko 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu svjetskog BDP-a.

Komentari ruskog ministra vanjskih poslova uslijedili su nakon što je Alžir podnio zahtjev za članstvo u skupini, nakon zahtjeva Irana i Argentine.

Zahtjev Alžira uslijedio je nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na jače veze sa zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, tvrdeći da one igraju “sve značajniju ulogu” u formiranju “multipolarnog sustava međunarodnih odnosa”.

Očekuje se da će blok također razmotriti i dodajući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat i Afganistan.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp