Panika u Bruxellesu: Europarlamentarci pozvali Elona Muska na saslušanje jer se boje ukidanja cenzureEuroparlamentarci centrističke skupine Renew Europe zatražili su da se multimilijarder Elon Musk sasluša u Europskom parlamentu kako bi saznali više o njegovim namjerama kao novog vlasnika društvene mreže “Twitter” te ga podsjetili na njegove obveze vezane za nastavak cenzure.

“Iako još ne znamo u potpunosti kakve su namjere novog vlasnika ‘Twittera’, njegove izjave i dosadašnje akcije izazivaju zabrinutost”, navodi ta skupina, treća po veličini u Europskom parlamentu, u pismu predsjedniku EP-a Robertu Mezzola.

“Postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi trenutni standardi ‘Twittera’ mogli biti oslabljeni u trenutku kada je borba protiv uplitanja u izbore, dezinformacija i govora mržnje važnija nego ikad prije”, navode europarlamentarci u pismu koje potpisuju potpredsjednica skupine Dita Čaraznova i europarlamentarka Sophie in’t Veld.

Ta parlamentarna skupina traži od predsjednika EP-a Roberta Mecola da pozove Elona Muska na saslušanje u Europskom parlamentu, kako bi ga podsjetio na njegove obveze prema propisima EU-a i Kodeksu dobre prakse iz 2022. u vezi s dezinformacijama.

“Bez obzira na Muskove odluke, naš će moto ostati: Naš kontinent, naša pravila. Moramo biti uvjereni da će ‘Twitter’ nastaviti djelovati protiv dezinformacija i govora mržnje”, napisao je predsjednik grupe Stefan Sežurne.

Najbogatiji čovjek na svijetu 28. listopada preuzeo je upravljanje “Twitterom” koji je kupio za 44 milijarde dolara, a odmah je raspustio upravni odbor, otpustio menadžere i polovicu od 7500 zaposlenih.

Musk se zalaže za “viziju apsolutne slobode izražavanja” koja, prema njegovim kritičarima, može otvoriti vrata svim vrstama otuđenja.

Europski povjerenik Thierry Breton već je upozorio Muska da treba poštivati ​​nedavno usvojenu regulativu EU o velikim tehnološkim platformama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp