Skandal u francuskoj bolnici: Pacijent doslovno umro od gladi

Skandal u francuskoj bolnici: Pacijent doslovno umro od gladi

Pacijentica Sveučilišne bolnice u Dijonu umrla od gladi.

Ovu neobičnu vijest prenijela su djeca sedamdesetsedmogodišnjakinje koja je zbog prijeloma noge primljena na liječenje. Sve je izašlo na vidjelo u utorak, kada su francuski mediji objavili razlog tužbe njezine djece. Claudette Simon primljena je u bolnicu 23. kolovoza i umrla je osam dana kasnije. Stavljena je na listu čekanja za operaciju koju nije dočekala.

Francuski zdravstveni sustav bio je poznat po svojoj učinkovitosti i dostupnosti, ali je godinama propadao zbog nedostatka radne snage, nedovoljnih plaća i zatvaranja pojedinih ustanova. I dalje je na visokoj razini, no zbog preopterećenosti osoblja i smanjene učinkovitosti ponekad se događaju neobični i nedopustivi propusti poput ovog s tragičnim završetkom.

Tužba nam neće vratiti majku, ali želimo da se barem još jedna obitelj ne nađe u ovako tužnoj situaciji – rekli su Claudetteina kći i sin Muriel i Jean.

Ističu da je njihova majka 24. kolovoza navečer dobila samo juhu od povrća i da je to bila “jedina hrana koju je uopći dobila prije nego je preminula.”

Naime, pravila nalažu da nekoliko sati prije operacije ne smije jesti, a problem je bio što su joj iz dana u dan operaciju odgađali, s obzirom na to da se ne radi o hitnom slučaju. Svaki put kada bi tražila hranu, medicinsko osoblje bi je odbilo, jer “sutra će biti operirana”. Požalila se na to i svojoj kćeri na telefon.

Tako je došla do stanja potpune dehidracije u koje je zapala u noći između 28. i 29. kolovoza. Pala je u komu te je prebačena na reanimaciju nakon čega je ubrzo preminula. Tako da je jadna žena vjerojatno umrla od gladi.

Sud je pokrenuo istragu kako bi se utvrdili točni razlozi njezine smrti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp