Šef Pfizera se hvali da će Covid i dalje biti “franšiza vrijedna više milijardi dolara u godinama koje dolaze


Glavni financijski direktor Pfizera opisao je pandemiju Covida kao “franšizu vrijednu više milijardi dolara” – i očekuje da će se dobit nastaviti dok se tvrtka priprema staviti maržu od 10.000% na svoje cjepivo.

David Denton  rekao je ulagačima  u razgovoru o zaradi prošlog tjedna da će cjepivo i antivirusni lijek njegove tvrtke i dalje biti “relevantni još mnogo godina”.

Financijski direktor rekao je kako očekuje da će virus Covid biti “pomalo poput gripe… ali smrtonosniji” – što znači da će terapeutici i dalje imati veliku ulogu u kontroli virusa.

Do sada je Pfizer zaradio oko 80 milijardi dolara godišnjeg prihoda od prodaje cjepiva protiv covida i antivirusnog lijeka Paxlovid.

Tvrtka  je prošlog mjeseca objavila da će utrostručiti cijenu svoje injekcije na do 130 dolara po dozi sljedeće godine – što je daleko od otprilike 19 do 30 dolara po dozi koje je plaćala recimo američka vlada.

Neki stručnjaci procjenjuju da izrada svake pojedinačne snimke košta samo 1,18 USD – što znači da nova cijena predstavlja povećanje od 10 000%.

Analitičari nagađaju da je taj potez napravljen kako bi Pfizer ipak mogao ispuniti svoj cilj od 32 milijarde dolara projiciranih prihoda od cjepiva ove godine. 

Kritičari kažu da odluka pokazuje pohlepu tvrtke. Peter Maybarduk, direktor pristupa lijekovima u Public Citizenu, rekao je za  DailyMail.com  da je tvrtka već u dobrom financijskom položaju da bi mogla pretrpjeti neke gubitke.

Maybarduk je također rekao da je tvrtka već zaradila “opscenu” količinu novca i da će biti “u redu” ako ne ispune projekcije prihoda koje su ionako vjerojatno prenapuhane.

Pfizer je bio rani pobjednik tijekom pandemije kada je postao prva tvrtka kojoj je cjepivo protiv COVID-19 odobreno za američko tržište. Naknadni mandati za cjepiva za zdravstvene radnike i vojsku dodatno su potaknuli prodaju cjepiva. 

Tvrtka ove godine predviđa 102 milijarde dolara ukupnog prihoda s cjepivom i njegovim antivirusnim lijekom Paxlovid – više nego dvostruko više od godišnjeg prihoda tvrtke u 2019. (40,9 milijardi dolara) i 2020. (41,7 milijardi dolara)…

Ugovori koje je potpisala američka vlada za osiguranje milijardi doza cjepiva bez ikakvih troškova za Amerikance uskoro će isteći, prebacujući troškove nabave cjepiva na društva za zdravstveno osiguranje.

Pfizerov financijski direktor David Denton  rekao je ulagačima: “Mislim da će franšiza, ako gledate na dulji rok, biti franšiza vrijedna više milijardi dolara u smislu da će ovo biti nešto poput gripe, dugotrajne gripe, ali zapravo smrtonosnije od gripa. Mislim da će proizvodi, i iz perspektive cjepiva i iz perspektive terapije, koje je razvio Pfizer, biti vrlo relevantni još mnogo godina,” rekao je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp