Kandidati koji su preminuli pobijedili su na američkim izborima


Članovi Kongresa Barbara Cooper i Tony DeLuca ponovno su izabrani u svojim izbornim jedinicama, unatoč činjenici da ne mogu predstavljati svoje birače – jer su preminuli.

I Cooper i Deluca bili su veterani američke politike – Cooper je članica Kongresa od 1996., a Deluca od 1982.; U travnju ove godine Cooper je čak u Nashvilleu, glavnom gradu države Tennessee, priznat kao najstariji zastupnik u Kongresu. Bila je članica nekoliko odbora, uključujući Odbore za poljoprivredu i Zdravstvo, navode američki mediji.

Deluca je, pak, imao 39 godina iskustva u Kongresu, a posljednja dva desetljeća bio je predsjednik odbora za sigurnost Zastupničkog doma. Kao predsjednik tog odbora stao je na stranu pacijenata koji su se za svoja prava borili protiv osiguravajućih društava, piše Guardian.

Oba kandidata/veterana umrla su kada je, prema zakonima Tennesseeja i Pennsylvanije, država koje su predstavljali u Kongresu, bilo prekasno za promjenu glasačkih listića ili izbor novih kandidata.

Sada, nakon što su oboje posthumno uvjerljivo porazili svoje protukandidate (Deluca osvojio čak 86 posto glasova), slijede posebni izvanredni izbori koje bi trebali raspisati guverneri saveznih država.

“Iako smo izuzetno tužni zbog gubitka Tonyja DeLuce, ponosni smo što vidimo kako glasači nastavljaju pokazivati ​​povjerenje u njega i njegovu predanost demokratskim vrijednostima birajući ga posthumno. Uskoro slijede izvanredni izbori”, priopćio je izborni stožer Pennsylvania Democratsa.

No, slučajevi Cooper i DeLuce nisu jedini ove godine – nekoliko tjedana prije izbora na polovici mandata Dan Smith, republikanski kandidat za okružnog tužitelja okruga Chula Vista, predgrađa San Diega, zatražio je od Demokratske stranke da suspendira kampanje svog kandidata za isto mjesto, Simona Silve, jer je Silva bio mrtav mjesec dana.

Prema Smithu, kada bi Silva pobijedio na izborima, to bi bila prijevara koja bi porezne obveznike koštala nekoliko milijuna dolara, s obzirom na obvezu organiziranja posebnih izbora. No, njegov zahtjev ostao je neuslišen – izgubio je tijesno za oko 150 glasova, a u narednom razdoblju raspisani su i izvanredni izbori.

U američkoj politici nije neuobičajeno da kandidati posthumno dobiju političke dužnosti. To se dogodilo republikancu Dennisu Hoffu, kontroverznom vlasniku bordela iz Nevade, koji je izabran za senatora svoje države iako je preminuo mjesec dana ranije. Međutim, za razliku od Tennesseeja i Pennsylvanije, Nevada nije zahtijevala posebne izbore, a republikanci su popunili Hoffovo mjesto drugim kandidatom.

Također, 2020. Roy Edwards posthumno je pobijedio na izborima u Wyomingu (umro dan ranije), a David Arnall, koji je preminuo dva tjedna prije izbora, pobijedio je u utrci u Sjevernoj Dakoti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp