Prvi put se uživo sastaju Biden i Xi


Predsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak s kineskim kolegom, Predsjednikom Xi Jinpingom na Baliju u Indoneziji, na margini summita G20, objavila je Bijela kuća. Dvojica čelnika, kojima će to biti prvi susret licem u lice od izbora Joea Bidena, razgovarat će o tome kako “na odgovoran način upravljati” međusobnim odnosima nastojeći “surađivati ondje gdje im se interesi poklapaju”, navodi se u PR objavi Bijele kuće.

 

Joe Biden i Xi Jinping, već su više puta razgovarali putem telefona i videokonferencija, razgovarat će o nizu “međunarodnih i regionalnih” pitanja, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće ne spominjući izravno sudbinu Tajvana. “Ono što želim postići s njim, kad budemo razgovarali, jest utvrditi koje su to crvene linije” koje moramo poštovati, rekao je Biden novinarima u Washingtonu. 

“Doktrina o Tajvanu nije se nimalo promijenila”, naglasio je izbjegavši ponoviti svoju raniju izjavu da će američka vojska braniti Tajvan ako bude napadnut. Xi Jinping je prošli mjesec dobio treći mandat na čelu Kineske komunističke partije utvrdivši svoj status najmoćnijeg kineskog čelnika od Mao Tse-tunga.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp