Vlasnik Facebooka Meta otpušta više od 11.000 radnika u jednom od najvećih otpuštanja u SAD-u ove godine


U jednom od najvećih tehnoloških otkaza 2022. godine, Facebookov nadležnik Meta Platforms Inc rekao je u srijedu da će otpustiti 13% svoje radne snage, ili više od 11.000 zaposlenika, kao dio plana rezanja troškova na platformi društvenih medija nakon razočaravajuće zarade, sve većih troškovi i slabog tržišta oglašavanja, uzrokovanih neizdrživom cenzurom zbog koje je velik dio korisnika prešao na druge platforme poput Telegrama i ruskog VK-a.

Velika otpuštanja, prva u 18-godišnjoj povijesti Mete, uslijedila su nakon tisuća otpuštanja u drugim velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući Twitter i Microsoft u vlasništvu Elona Muska.

Pogođeni radnici bit će obaviješteni počevši od srijede ujutro, a izvršni direktor Mark Zuckerberg razgovarao je s rukovoditeljima u utorak kako bi ih pripremio za rezove radne snage, rekli su ljudi koji su zamolili da ostanu anonimni raspravljajući o privatnim informacijama. Na poziv izvršnog direktora, Zuckerberg je rekao da je odgovoran za “pogreške” tvrtke, prema Wall Street Journalu.

Širenje pandemije koje je potaknulo tehnološke tvrtke i njihove procjene ove se godine pretvorilo u krah suočen s visokom inflacijom i ubrzanim rastom kamata.

Rukovoditelji Mete, čije su dionice izgubile više od dvije trećine svoje vrijednosti, rekli su da također planiraju smanjiti diskrecijsku potrošnju i produljiti zamrzavanje zapošljavanja kroz prvo tromjesečje.

Zuckerberg je krajem rujna upozorio zaposlenike da Meta namjerava smanjiti troškove i restrukturirati timove. Firma sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, koja također posjeduje Instagram i WhatsApp, uvela je zamrzavanje zapošljavanja, a izvršni direktor je rekao da Meta očekuje da će broj zaposlenika biti manji 2023. nego ove godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp