Azijske burze snažno narasle, dolar oštro pao


Na azijskim su burzama danas, 11. studenog, cijene dionica jako narasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju da će slabljenje inflacije u SAD-u navesti američku središnju banku na usporavanje tempa povećanja kamata. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 3.7 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks narastao gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 2 i 6.9 posto. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni skok Wall Streeta. Dow Jones porastao je 3.70 posto, dok je S&P 500 skočio 5.5, a Nasdaq indeks 7.35 posto.

Najveći dnevni skok tih indeksa u posljednje dvije i pol godine zahvaljuje se podacima da je u listopadu inflacija u SAD-u pala s rujanskih 8.2 na 7.7 posto, najnižu razinu od siječnja i niže od očekivanja. To je potaknulo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u idućem razdoblju američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

“Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih se mjeseci nagađalo da je inflacija dosegnula vrhunac i tržište je bilo frustrirano što podaci to nisu pokazivali. Prvi put to se sada vidi u podacima”, izjavio je King Lip, strateg u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Nakon što je početkom mjeseca studenoga Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa. Jučer prije objave izvješća o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate za blažih 0.50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi dosegnuli 85 posto.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp