Bivši grčki nogometaš Vasilis Tsiartas osuđen zbog objave na facebooku u kojoj kritizira promjenu spola


Bivši grčki nogometaš Vasilis Tsiartas kažnjen je novčanom kaznom od 5000 eura i uvjetnom kaznom od 10 mjeseci zatvora zbog kritiziranja legalizacije operacije promjene spola za djecu.

Tsiartasa je na sud izvela Udruga za podršku transrodnim osobama, koja ga je optužila za kršenje zakona protiv rasizma, koji sadrži odredbe protiv poticanja nasilja ili mržnje temeljene na rodnoj ideologiji.

Godine 2017., odgovarajući na zakon kojim se legalizira rodni identitet, bivši nogometaš objavio je na Facebooku kako se nada da će se “prve promjene spola izvršiti na djeci onih koji su ratificirali ovu grozotu”. Dodao je: “Legitimizirajte i pedofile, da dovršite zločine.”

Tsiartas je prva osoba koja je pravomoćno osuđena za poticanje nasilja ili mržnje. Udruga za podršku transrodnim osobama osudu je nazvala “posebno važnom za transrodnu zajednicu”. Dodaje se da će se nastaviti boriti protiv “svih oblika netolerancije, rasizma i poticanja na diskriminaciju, mržnju i nasilje”.

LGBT grupa također želi “u potpunosti zaštititi ljudska prava i slobode LGBTQ+, a posebno transrodnih osoba u svakom sektoru javne i privatne sfere”.

 

Tsiartas se planira žaliti na presudu, navodi Greek Reporter.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp