Poznata zrakoplovna kompanija dopušta muškom osoblju šminkanje i nošenje ženskih torbica


Osoblju British Airwaysa rečeno je da “bude hrabro, ponosno i svoje” dok je zrakoplovna kompanija revidirala svoja stroga pravila o uniformama kako bi dopustila muškom kabinskom osoblju i pilotima da nose šminku i ženske torbice na letovima.

U internom memorandumu objavljenom u srijedu i na koji se pozivaju mediji, tvrtka je rekla osoblju da će nove smjernice “prihvatiti svi bez obzira na spol, rodni identitet, etničku pripadnost, podrijetlo, kulturu, seksualni identitet ili nešto drugo”.

Zrakoplovna tvrtka priopćila je da je blizu završetka revizije svoje dugogodišnje politike uniformi nakon što su druge zrakoplovne tvrtke, poput Virgin Atlantica, odlučile svoje tradicionalne muške i ženske uniforme učiniti rodno neutralnima.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada su se zrakoplovne tvrtke poput British Airwaysa odmaknule od tradicionalnih rodnih podjela i čak izbacile “dame i gospodo” iz svojih najava kako bi se “svi putnici osjećali dobrodošli”.

Prema Daily Mailu, British Airways je rekao svojim muškim pilotima i kabinskom osoblju da mogu nositi “maskaru i ruž”, kao i umjetne trepavice i lak za nokte. Svo će osoblje sada također imati više opcija kada su u pitanju frizure, što znači da će muškim zaposlenicima biti dopušteno nositi ‘muške punđe’ i svima će sada biti dopušteno nositi torbice, bez obzira na rodni identitet ili spol.

Tvrtka je odlučila ostati pri svojim tradicionalnim muškim i ženskim uniformama, kao i zadržati zabranu vidljivih tetovaža.

Glasnogovornik British Airwaysa rekao je agenciji da je tvrtka “predana inkluzivnom radnom okruženju” i da će ažurirane smjernice za njegu, ljepotu i dodatke omogućiti zaposlenicima da “svaki dan na posao donesu najbolju, najautentičniju verziju sebe”.

U rujnu je Virgin Atlantic ažurirao svoju politiku uniformi, ali je otišao korak dalje od BA, potpuno uklonivši zahtjeve za odijevanjem prema spolu, dopuštajući muškim radnicima da nose suknje i šminku, te uvodeći oznake zamjenica kako bi osoblje moglo “nositi uniforme koje izražavaju njihov pravi identitet” .

Putnici su kritizirali potez kojim se muškim stjuardesama dopušta nošenje haljina i šminke. Neki kažu da bi se zračni prijevoznici koji donose ova ažuriranja “inkluzivnosti” umjesto toga trebali usredotočiti na poboljšanje iskustva putnika, dok su drugi to nazvali “ludilom”.

Druge zrakoplovne tvrtke diljem svijeta također su ažurirale svoja pravila. Ruski S7, latvijski AirBaltic i Air New Zealand nedavno su dozvolili osoblju da ima vidljive tetovaže, piercinge, svijetlu kosu, kaoibrada za muške zaposlenike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp