Predsjednik Vlade Plenković: Vidjet ćemo hoće li Država zadržati vlasnički paket u Petrokemiji


Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković izjavio je  da će Vlada vidjeti hoće li zadržati svoj udio u kutinskoj Petrokemiji poručivši da je turska grupacija Yildirim snažna kompanija koja je specijalizirana za proizvodnju mineralnih gnojiva.

“Turska grupacija Yildirim pregovara sa suvlasnicima Petrokemije (PPD, Ina i drugi dioničari), i oni očito od njih žele preuzeti udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva, što je i bit”, rekao je Plenković novinarima u Županji upitan o turskim investitorima i kutinskoj Petrokemiji.

Naglasio je da je riječ o izrazito velikoj i snažnoj turskoj kompaniji koja je specijalizirana za takve kompanije. Plenković je kazao i da je sada to prvi korak i vidjet će što će se zbivati, a o tome će voditi računa ministar gospodarstva Davor Filipović i svi koji su nadležni.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54.52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je 10. studenog u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.

Na novinarski upit hoće li država zadržati svoj vlasnički paket jer je turski investitor iskazao želju za kupnju cijele Petrokemije, kazao je: “Vidjet ćemo. Država tu ima 17.9 posto i ima još nekoliko drugih suvlasnika. Kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke.”

Zamoljen za komentar hoće li netko odgovarati u CERP-u što država nije uspjela naplatiti 334 milijuna kuna naknade za svoj manjinski dio, odgovorio je kako CERP radi svoj posao i ima zadaću voditi računa o interesima RH.

“Kompanija ide dalje, a Vlada će o tome što će, kada i kako raditi sa svojim udjelom – donositi najbolje odluke u interesu hrvatske države”, istaknuo je. Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, podsjetio je da je organizator tog obilježavanja vlada, koja je i sve dosadašnje godine snosila sve troškove.

Naglasio je da je prošli tjedan na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja konsenzusom usvojen program i protokol o tome kako će sve funkcionirati u Vukovaru.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp