Nizozemska kraljica Maxima poziva na usvajanje digitalne valute


Ranije ovog mjeseca, na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, kraljica Maxima pozvala je na usvajanje digitalne valute koja bi omogućila vladi da u potpunosti kontrolira ponašanje građana, izvještava Uncutnews.ch . Kao što vidimo i članovi kraljevskih obitelji dio su globalne elite koja aktivno djeluje na WEF-ovu tragu potpune kontrole čovječanstva digitalnim putem. Gotovinsko plaćanje moćnicima nikako ne odgovara jer jamči potpunu anonimnost koja nije u skladu s resetiranim digitalnim svijetom nadzora čovječanstva. Želimo li takav svijet? Želimo li da nas netko putem transakcija u potpunosti kontrolira?

Prema Maximi, digitalni novac središnje banke mogao bi biti obećavajući način da se financijske usluge učine dostupnijima svima u svijetu.

S takvim digitalnim eurom tada bismo mogli plaćati isto kao i platnom karticom, ali u novonastaloj situaciji više ne bi bilo uloge normalnih, poslovnih banaka u platnom sustavu.

Maxima je izjavila da digitalni novac može ponuditi mnoge prednosti. Između ostalog, mogli bi se smanjiti transakcijski troškovi, rekla je.

Financijski novinar Arno Wellens nazvao je Maximinu molbu “ozbiljnim napadom na demokraciju”. “Što ova osoba smjera?” zapitao se.

Zastupnik FVD Pepijn van Houwelingen podnio je zastupnička pitanja kao odgovor na govor kraljice Maxime. Od premijera Ruttea želi znati je li svjestan da su digitalni novac putem središnjih banaka općenito, a posebno digitalni euro, kontroverzni.

Također pita Ruttea slaže li se da politički kontroverzne izjave članova kraljevske obitelji nisu kompatibilne s ustavnom ulogom kralja u našem političkom sustavu.

“Digitalni novac koji izdaje središnja banka je kontroverzan. Ne samo za Forum za demokraciju nego i za druge stranke. Unatoč tome, kraljica Máxima predana je tome, nota bene – u suradnji s vrlo kontroverznim WEF-om. To nije primjereno”, naglasio je Van Houwelingen.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp