Norveška: Četri Afganistanca uhićena zbog silovanja mlade djevojke


Norveške vlasti uhitile su četiri muškarca “afganistanskog podrijetla” zbog grupnog silovanja mlade djevojke na udaljenom arktičkom otoku, prema izvješćima tamošnjih medija.

Zastrašujući incident dogodio se 30. listopada u Sortlandu, općini na otoku Langoja u arhipelagu Vesteralen.

Žrtva, norveška majka u svojim 20-ima, rekla je policiji da ju je grupno silovala grupa osumnjičenih na autobusnoj stanici ili u blizini nje nakon što je pao mrak.

Četiri osumnjičenika uhićena su nekoliko dana kasnije.

Vlasti su isprva opisale muškarce kao “pripadnike Nordlanda”, sugerirajući da su bili iz sjeverne regije Norveške.

“Sva četvorica su optužena za seksualni napad. Muškarci su u svojim 20-ima i pripadaju Nordlandu”, rekla je policija Nordlanda nakon uhićenja.

Međutim, kada su lokalni mediji pritisnuli da otkrije svoju nacionalnost, šef policije Bjorn Folstad Larsen navodno je odbio odgovoriti.

“Ne želim to komentirati”, rekao je Larsen za Dokument. “To nema nikakvog utjecaja na slučaj.”

Agencija je kasnije dobila “pouzdane informacije” koje pokazuju da su muškarci, u dobi od 23 i 24 godine, imali jake veze s Afganistanom.

“Informacija je potkrijepljena onim što stoji u tjeralicama o identitetu četvorice, a imena se dobro slažu s informacijama naših izvora o zemlji podrijetla”, navodi se u Dokumentu.

U istrazi koja je u tijeku privedena su sva četvorica osumnjičenika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teško silovanje ili suizvršilaštvo.

Infovors Europe dokumentirao je priljev migranata u norveške otočne zajednice daleko iznad Arktičkog kruga.

Godine 2019. istaknuti norveški pisac Ulf-Arvid Mejlander osudio je glavni tisak i vladine dužnosnike zbog skrivanja surove stvarnosti masovnih migracija i islamizacije zemlje od šire javnosti.

U knjizi, pod naslovom “Reci kako jest”, Maillander je prozvao taktike koje koristi veliki dio zapadnog tiska, tvrdeći da se ključni detalji zločina manipuliraju ili potpuno izostavljaju kada su počinitelji migranti ili stranog podrijetla.

Rijetko saznajemo tko grupno siluje, koristi nož ili premlaćuje nasumične žrtve u novoj Norveškoj, napisao je Mailender.

“Stidim se kada je medijsko zamagljivanje kriminalne etničke pripadnosti toliko predvidljivo da ‘Norvežanin’ i ‘norveški građanin’ postaju šifre za strano podrijetlo.”

Migranti su odgovorni za najmanje 70 posto nasilnih zločina počinjenih u glavnom gradu Oslu, prema studiji najvećeg norveškog komercijalnog medija iz 2019. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp