Pobjeda demokrata Kellya u Arizoni, čeka se ishod u Nevadi i Georgiji


Demokratski senator i umirovljeni astronaut iz Arizone Mark Kelly trebao bi zadržati svoje mjesto u Senatu nakon teške izborne bitke s republikancem Blakeom Mastersom, objavili su jučer navečer  američki mediji, uključujući NBC i CNN.

Ključna pobjeda dovela bi Demokratsku stranku korak bliže njezinom cilju, a to je da zadrži kontrolu nad američkim Senatom. Računajući Kellyjev rezultat, demokrati i republikanci trebali bi imati po 49 mjesta u Senatu. Rezultat tijesnih utrka u Nevadi i Georgii odredit će kontrolu nad gornjim domom Kongresa.

U Nevadi, sadašnja demokratska senatorica Catherine Cortez Masto približila se na oko 800 glasova republikanskom kandidatu, državnom tužitelju Adamu Laxaltu. Ishod u Georgii neće se znati još tjednima jer će se sadašnji demokratski senator Raphael Warnock sučeliti s republikancem Herschelom Walkerom u drugom krugu izbora 6. prosinca 2022, godine.

Podjela u Senatu 50-50 značila bi da će Potpredsjednica SAD-a, Kamala Harris moći dati odlučujući glas za demokrate, kao što je to bilo od izbora 2020. godine. Ravnoteža snaga u Kongresu SAD-a ovisila je o ishodu male šačice tijesnih utrka, a čini se da su republikanci na putu da preuzmu većinu u Predstavničkom domu unatoč sveukupno razočaravajućim međuizborima za konzervativnu stranku.

Izbori održani u utorak odlučit će tko će biti većina u Kongresu i što američki predsjednik Joe Biden, demokrat, još može politički učiniti u sljedeće dvije godine prije predsjedničkih izbora 2024. godine, na kojima bi se trebao natjecati bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp