Predsjednik Biden produžit će izvanredno javno zdravstveno stanje zbog Covida do proljeća 2023.godine


SAD produljuje izvanredno javno zdravstveno stanje zbog Covida do proljeća 2023., rekao je u petak dužnosnik Bidenove administracije prema navodima televizijske kuće CNBC.

Odluka je donesena jer službenici javnog zdravstva kažu da očekuju još jedan porast Covida ove zime jer se ‘ljudi više okupljaju u zatvorenom prostoru gdje se virus lakše širi’.

 U mjesecu kolovozu je Bidenova administracija produžila Vladine mjere za poboljšanje pristupa zdravstvenom osiguranju, cjepivima i tretmanima nakon izbora u sredini mandata.

S predloženim produljenjem, Ministarstvo zdravstva i društvenih usluga (HHS) zadržalo bi mandat na snazi ​​do srednjoročnih izbora u studenom, a možda i do početka 2023. godine.

HHS je neprestano produljivao javnozdravstveno izvanredno stanje od njegove provedbe u siječnju 2020. godine.

“COVID nije gotov. Pandemija nije gotova”, rekao je jedan visoki dužnosnik aktualne administracije. “Nema smisla povući ovu [deklaraciju] s obzirom na ono što vidimo na terenu u smislu slučajeva.”

Deklaracija omogućuje SAD-u izdavanje hitnih odobrenja za lijekove, cjepiva i druge medicinske protumjere.

U petak 11. studenog, administracija je odlučila ponovno produljiti izvanredno javnozdravstveno stanje u vezi s COVID-om barem do mjeseca travnja, dok se dužnosnici javnog zdravstva pripremaju za još jedan porast Covida ove zime.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp