Predsjednik Turske Erdogan: Amerika i Zapad provociraju Rusiju


Turska je predana traženju mirovnog dijaloga Rusije i Ukrajine, citiraju danas turski mediji izjavu predsjednika Tayyipa Erdogana dok optužuje Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje da provociraju Moskvu.

Državna televizija TRT i drugi mediji citirali su Erdogana koji je rekao da “Zapad, a posebno SAD, napada Rusiju naizgled beskonačno”, ne objašnjavajući što je mislio.

“Naravno, Rusija pokazuje veliki otpor suočena sa svim tim”, izjavio je Predsjednik Erdogan novinarima na letu iz Uzbekistana. Zapadne zemlje naoružale su Kijev i pružile drugu pomoć, a također su nametnule stroge sankcije Moskvi od početka njezine invazije na Ukrajinu u veljači.

“Radimo na tome kako ovdje stvoriti mirovni koridor, kao što smo imali koridor za žitarice. Mislimo da je najbolji način za to put od dijaloga do mira”, izjavio je turski predsjednik Erdogan dodajući da će biti važno ukrajinsko stajalište.

Članica NATO-a Turska bila je domaćin pregovora ukrajinskih i ruskih izaslanstava ranije ove godine i nastojala je uravnotežiti svoju kritiku invazije i protivljenje sankcijama. 

Ankara i UN posredovali su u dogovoru o ponovnom pokretanju izvoza ukrajinskog žita iz crnomorskih luka tijekom posljednja četiri mjeseca.

Predsjednik Erdogan je izjavio da bi bilo pogrešno da Turska predloži određeni vremenski okvir za produljenje sporazuma nakon krajnjeg roka 19. studenog, ali je dodao da bi trebao trajati “što je dulje moguće”. Nije bilo javnih pokušaja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora između dviju strana otkako su inicijative za postizanje primirja u Istanbulu tijekom prvih tjedana sukoba propale bez napretka.

Ukrajina je u utorak zanijekala da je pod pritiskom Zapada da pregovara s Rusijom, udvostručivši svoje inzistiranje da se pregovori mogu održati samo ako se Rusija odrekne cijelog teritorija koji je okupirala od početka invazije u mjesecu veljači 2022. godine.

Rusija je jučer izjavila da je predana postizanju ciljeva onoga što naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, dodajući da se takvi ciljevi mogu postići mirovnim pregovorima, ali da stajalište Kijeva znači da je održavanje mirovnih pregovora nemoguće.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp