Transrodna manekenka (muškarac) prvi put u povijesti pobijedila na lokalnom izboru za Miss Amerike


Tinejdžer iz New Hampshirea postao je prvo transrodni natjecateljica koji je pobijedio na ženskom izboru ljepote lokalne organizacije Miss America.

Brían Nguyen, 19, pobijedio je u nedjelju navečer na izboru za “Miss Greater Derry 2023”, koji pobjednici dodjeljuje krunu, titulu i stipendiju.

U 100-godišnjoj povijesti Miss Amerike, službeno sam postala PRVA transrodna nositeljica titule unutar organizacije Miss Amerike”, objavila je Nguyen na Instagramu.

Nema riječi koje mogu opisati osjećaj da imam priliku služiti svojoj zajednici i predstavljati svoju zajednicu po prvi put na Miss New Hampshirea,” nastavila je Nguyen. “Tako sam počašćena što sam okrunjena za vašu novu Miss Greater Derry 2023., i ja sam oduševljen što vam svima mogu pokazati što imam u rukavu. Ovo će biti nevjerojatna godina.”

Program stipendiranja Miss Greater Derry, osnovan 1986., daje “stipendije mladim ženama u dobi od 17 do 24 godine koje žive u području Greater Derryja, priznajući njihova izvanredna postignuća u školskim sposobnostima, talentu, karakteru, društvenom radu i držanju.

Izbor za stipendiju Miss Greater Derry također je preliminarni događaj za Izbor za Miss New Hampshirea i, u konačnici, Izbor za Miss Amerike.

Dok su neki na društvenim mrežama slavili pobjedu Nguyena, drugi su online žestoko kritizirali natjecanje zbog “oduzimanja” stipendije namijenjene “mladoj ženi”.

Da je ovo žena, nikad ne bi prošla ni proces upisa”, rekao je jedan kritičar na Twitteru.

Nedavno je savezni sud presudio da se izbor za Miss Sjedinjenih Američkih Država ne može prisiliti da uključi transrodne natjecateljice nakon što je transrodna tužiteljica podnijela tužbu zbog diskriminacije.

Pravilo izbora za Miss Sjedinjenih Američkih Država je da natjecateljice moraju biti “prirodno rođene žene” i kada se žalitelj obratio natjecateljima i pitao može li se to pravilo promijeniti, natjecatelji su navodno odbili.

Ne mislim da se nekome ne bi smjelo dopustiti da se natječe samo zato što je transrodan”, rekao je podnositelj pritužbe za NPR. “Mislim da je to vrlo proizvoljno. Transrodne žene su ravnopravne cisrodnim ženama. Za mene se raskoš ne odnosi samo na način na koji osoba izgleda. Za mene je to davanje glasa ljudima.”

Savezni sud presudio je da “Miss Sjedinjenih Američkih Država” ima pravo prvog amandmana odrediti tko će se natjecati na izboru. Natjecanja za Miss Amerike također ne dopuštaju natjecateljicama da se natječu ako su prethodno pozirale gole ili su bile osuđene za kazneno djelo. Također, natjecatelji moraju biti državljani Amerike.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp