Klimatski aktivisti traže kompenzaciju za globalno zatopljenje


Aktivističke skupine koje se bore protiv klimatskih promjena prosvjedovale su danas u Sharm el-Sheikhu tijekom summita Ujedinjenih naroda COP 27 o klimi, tražeći isplatu odštete za rastuću “štetu” uzrokovanu globalnim zatopljenjem.

Pod budnim okom osiguranja koje je strogo kontroliralo prosvjede, aktivisti, među kojima je bilo mnogo Afrikanaca, inzistirali su na tome da “ne može biti klimatske pravde bez ljudskih prava” i negodovali što im nije dopušteno prosvjedovati ispred velikog kongresnog centra, javlja Reuters.

Ne možemo prihvatiti nijednu odluku koja je ovdje donesena bez plaćanja naknade za pretrpljenu štetu – rekao je okupljenima jedan od klimatskih aktivista i dodao da se o odredbi Pariškog sporazuma o uvođenju granice globalnog zatopljenja od 1,5 stupnjeva Celzijusa “ne može pregovarati”. “.

Pitanje “gubitka i štete” popelo se na sam vrh političkog dnevnog reda UN-ovih pregovora o klimi, budući da je šteta prouzročena zajednicama koje žive na prvim crtama izloženim ekstremnim vremenskim uvjetima ili porastu razine mora naglo porasla posljednjih godina u svim dijelovima svijeta…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp