Ministar Lavrov – SAD i NATO pokušavaju zagospodariti jugoistočnom Azijom


Komunikacijski kanali s Kinom ostat će otvoreni kako bi se spriječio sukob, izjavio je danas (13. studenog) predsjednik Joe Biden čelnicima azijskih zemalja po završetku prvog od tri summita svjetskih vođa ovog tjedna u Aziji, nakon kojeg gotovo sigurno slijede napeti razgovori.

Biden je u govoru na Summitu istočne Azije (EAS) u Kambodži rekao da će se Sjedinjene Američke Države “snažno natjecati” s Pekingom, a pritom “osiguravati da natjecanje ne prijeđe u sukob”, te je naglasio važnost mira u Tajvanskom tjesnacu.

Američki predsjednik također je pozvao vojnu huntu u Mjanmaru da se drži mirovnog plana na koji je pristala sa Savezom država Jugoistočne Azije (ASEAN), a istodobno je osudio sjevernokorejsko lansiranje raketa kao i rusku “brutalnu i nepravednu” agresiju na Ukrajinu.

Jugoistočna Azija ovog tjedna je i domaćin summita G20 na indonezijskom otoku Baliju na rubu kojeg će se Biden susresti s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prvi put otkako je preuzeo vlast, dok su odnosi dviju zemalja na najnižoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Očekuje se da će rat u Ukrajini i njegove gospodarske posljedice biti glavna tema rasprava na Baliju i foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Bangkoku krajem tjedna, pored klimatskih pitanja, prehrambene nesigurnosti i napetosti oko Tajvanskog tjesnaca, Južnog kineskog mora i Sjeverne Koreje.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas na rubu summita u Kambodži da Zapad “militarizira” jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih čelnika na summitu G20 na Baliju.

“Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom”, izjavio je ministar Lavrov novinarima.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp