Na putu do sebe


Na putu do sebe je velika i gusta šuma, puna mnogih opasnosti i prepreka. Gusta je to šuma, ispunjena nama samima, koliko god nam se činilo da je ispunjena drugima. Na tom ćemo putu susresti mnoge ljudske spodobe. Tako će nam se činiti. I nazivati ćemo ih raznim imenima: tiranima, narcisima, zlostavljačima, ljudima s dna, nevrijednima, bolesnima, lignjama, parazitima, vampirima, zombijima, predatorima… I još mnogim drugim imenima…

Ta su sva imena nastala iz našeg osobnog nevoljenja samoga sebe… Svi tamni ili bolesni kutovi našeg bića, bit će utjelovljeni u njima. I nećemo znati jako, jako dugo što oni predstavljaju… Dok ne preuzmemo odgovornost za sebe. Dok ne shvatimo vrijednost čistoće, neovisnosti i vlastite cjelovitosti.

Dok ne budemo stvarno svoji… U tom periodu savladavanja životnih lekcija, shvatit ćemo da nismo ni žrtva, ni nevrijedni, da nas ne treba nitko oblikovati, zarobljavati, da niti mi niti drugi ne trebaju ništa uvjetovati…

Prestat će “trebanje”, tj. potreba za drugim ljudima da nas učine cjelovitima i ispunjenima. Čežnja, očaj ili panika, stanja koja se mogu pojavljivati i izmjenjivati, nestat će. Korak po korak ćemo savladavati šumu kroz koju moramo proći, kako bismo došli do sebe samih.

Tada možete zamisliti sebe bez razno-raznih dodataka, u obliku međuljudskih odnosa, neprobavljenih emocija i ovisnosti, ego tripova, možete maknuti svoja imena, zvanja, materijalna stanja i mirno pogledati, što je od vas ostalo. To što je ostalo, zapravo ste vi stvarni. Sve ovo ostalo su iluzije.

Kad imate snage vidjeti stvarnog sebe, uočit ćete, da ste vi sasvim u redu i da možete samoga sebe odrediti po svojoj volji. Shvatit ćete da možete sebe oblikovati po svojoj želji. Tako postajete svoji, cjeloviti i neovisni.

Vaši odnosi s ljudima se onda pretvaraju u suradnju i općenito postaju zdravi(ji). Bolesni, ovisnički odnosi nestaju ili se preoblikuju. Definitivno, vi postajete zdraviji i uočavate druge mogućnosti djelovanja.

Shvaćate da se okrećete od zombizma prema življenju, od parazitizma prema pružanju i primanju, od vampirizma prema vlastitom izvoru energije i životne sile, od predatorstva prema svjesnom međuljudskom dogovoru. Tada prestajete biti vampir, zombi, parazit ili predator (djelomični ili sveukupni), a oni koji to jesu, nemaju više interesa za vas. I ne ulazite više u takve odnose.

Šuma se prelazi i postaje sve svjetlija i svjetlija, bistrija i lakša za hodanje. Vidjeti sebe, doći do sebe, voljeti se, prihvaćati i poštivati, dovodi do stanja unutarnje radosti. A to se sve i manifestira u vidljivom životu, u vidljivoj stvarnosti.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp