Fitness trener otkrio fantastičan trik kako zaspati u samo dvije minute


Svima nam je potreban dobar i kvalitetan san koji regenerira naš sustav i čini nas spremnijima za nove životne pobjede. Kada smo odmorni osjećamo se fantastično i možemo sve. Umorni ne možemo baš ništa. Zato je važno moći što prije zaspati kako bismo uhvatili što više sati kvalitetnog sna.

Fitness trener postao je viralan na TikToku nakon što je sa svojim pratiteljima podijelio trik kako zaspati u dvije minute. Justin Agustin, koji vodi popularni YouTube kanal o vježbanju, podijelio je kratak video s detaljima tehnike spavanja, za koju kaže da se obično koristi u vojsci.

“Ova je tehnika razvijena u vojsci kako bi vojnici mogli zaspati u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu, čak i na bojnom polju kada je okruženje krajnje neugodno i bučno. San je za vojnika ključan”, priča fitness trener na početku videa, koji je prikupio skoro tri milijuna pregleda i tisuće komentara korisnika.

Agustin objašnjava kako su njegova istraživanja pokazala da je tehnika osmišljena prvenstveno za borbene pilote, koji moraju biti 100 posto fokusirani i paziti na reflekse i ne mogu si dopustiti nedostatak sna jer je to jako opasno. Zatim je otkrio kako ova za sve ljude vrlo korisna tehnika funkcionira.

“Za početak trebate duboko udahnuti i postepeno opuštati svaki dio tijela, jedan po jedan. Započnite s opuštanjem mišića na čelu, a zatim opustite oči, obraze, čeljust i usredotočite se na disanje. Nakon toga slijede vrat i ramena. Pazite da ramena nisu napeta: spustite ih što niže možete i neka vam ruke budu labave”, opisao je Agustin. „I tako po redu, dio po dio, svjesno opuštate cijelo tijelo.“

Agustin savjetuje da nakon opuštanja probamo misliti na nešto lijepo i pokušamo zaboraviti sve stresove koji vam okupiraju misli. Svake večeri prije sna morali bismo provesti mentalnu higijenu. Na isti način na koji ispiremo naše tijelo, tako ispiremo i misli od svega onoga što nam ne treba.

Agustin je ponudio gledateljima i dva scenarija koje bismo mogli zamišljati dok pokušavamo zaspati.

“Prvo možete zamisliti kako ležite u čamcu na mirnom jezeru, a iznad vas je samo čisto plavo nebo. Ako to ne upali, probajte zamisliti da ležite na crnoj mreži za njihanje u mrklom mraku. Ako osjećate da vam misli skreću na nešto drugo, ponavljajte u sebi 10 sekundi: ‘nemoj misliti, nemoj misliti, nemoj misliti“, savjetovao je.

Dodao je da bi se ovu tehniku trebalo vježbati svaku večer bar šest tjedana zaredom kako bi se vidjeli rezultati. Navodno 96 posto ljudi koji su svladali ovu tehniku može zaspati dvije minute nakon što zatvore oči, tvrdi Agustin.

Njegovi su pratitelji oduševljeni ovom tehnikom tvrdeći da doista djeluje. “Ja sam bio vojnik i tako su me učili”, “Imao sam profesora psihologije na fakultetu koji je veteran. On nam je ovo predavao. Definitivno djeluje”, “Moj me liječnik naučio ovu tehniku kad sam imao nesanicu zbog PTSP-a. Vjerujte mi, djeluje nakon što vježbate svaku večer”, samo su neki od komentara korisnika TikToka. Ključ je u tome da pokušamo smiriti naše misli… Nakon toga san sigurno dolazi da nas okrijepi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp