Italija je zabranila korištenje tehnologije prepoznavanja lica, dok se ne donese novi zakon


Italija je u ponedjeljak 14. studenog zabranila korištenje tehnologije prepoznavanja lica i “pametnih naočala”, jer je njezina agencija za zaštitu podataka ukorila dvije općine koje eksperimentiraju s novim tehnologijama.

Sustavi za prepoznavanje lica koji koriste biometrijske podatke neće biti dopušteni dok se ne donese poseban zakon ili barem do kraja sljedeće godine, objavila je Agencija za zaštitu privatnosti.

Iznimka je kada takve tehnologije igraju ulogu u sudskim istragama ili borbi protiv kriminala.

Moratorij proizlazi iz potrebe reguliranja uvjeta i jamstava vezanih uz prepoznavanje lica, u skladu s načelom razmjernosti”, stoji u priopćenju Agencije.

Prema pravu Europske unije i talijanskom pravu, obrada osobnih podataka od strane javnih tijela korištenjem video uređaja općenito je dopuštena na temelju javnog interesa i kada je povezana s aktivnostima javnih tijela, navodi Agencija.

Međutim, općine koje žele koristiti njihovu, tehnologiju prepoznavanja lica, moraju sklopiti “urbane sigurnosne paktove” s predstavnicima središnje Vlade Italije.

Agencija je odgovorila na mjere poduzete u gradu Lecceu u južnoj Italiji, gdje su vlasti najavile da će početi koristiti tehnologiju koja se temelji na prepoznavanju lica.

Općini je naloženo da dostavi opis usvojenih sustava, njihovu namjenu i pravnu osnovu te popis baza podataka kojima pristupaju njezini nadzorni uređaji, priopćeno je iz nadzornog tijela.

Nadzornik za zaštitu privatnosti također je ciljao na toskanski grad Areco, gdje je lokalna policija trebala biti opremljena infracrvenim super naočalama koje mogu prepoznati automobilske tablice.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp