Jeff Bezos upozorava – Pripremite se na najgore


Vlasnik “Amazona”, elitist i milijarder Jeff Bezos upozorio je da prijeti američka recesija te savjetovao potrošačima i tvrtkama da naprave zalihe gotovine u slučaju razornog razdoblja.

“Ekonomija trenutno ne izgleda sjajno”, rekao je milijarder, osnivač Amazona, za CNN u subotu 12. studenog.

“Stvari se usporavaju, vidite otpuštanja u mnogim, mnogim sektorima gospodarstva”, naglasio je Bezos. “Vjerojatnosti govore da ćemo, ako trenutno nismo u recesiji, vjerojatno uskoro biti u recesiji.

Milijarder Bezos je preporučio američkim kućanstvima da odgode kupnju osnovnih potrepština, poput novih televizora, hladnjaka i automobila, s obzirom na rizik da bi se ekonomski uvjeti mogli pogoršati. Slično je predložio da vlasnici malih tvrtki razmotre odricanje od ulaganja u novu opremu i umjesto toga izgrade svoje novčane rezerve.

Pionir e-kupovine odbio je procijeniti koliko dugo bi recesija mogla potrajati, ali je pozvao ljude da budu spremni na ekonomsku katastrofu.

“Odbacite što je više moguće rizika”, dodao je. “Nadaj se najboljem, ali se pripremi za najgore.”

Bezosovi posljednji komentari ponavljaju njegov odgovor izvršnom direktoru Goldman Sachsa Davidu Solomonu u mjesecu listopadu, kada je šef banke rekao da postoje dobre šanse za recesiju u SAD-u.

“Da, vjerojatnosti u ovoj ekonomiji vam govore da zatvorite sve otvore”, napisao je Bezos tada na Twitteru.

Andy Jesse, koji je prošlog ljeta naslijedio Bezosa na mjestu izvršnog direktora Amazona, čini se da dijeli strahove svog prethodnika od recesije. Amazon je posljednjih mjeseci smanjivao troškove, usporavao potrošnju i zamrzavao zapošljavanje za određene uloge, vjerojatno u pripremi za težu ekonomsku pozadinu.

Vodeći investitori, direktori, akademici i analitičari oglasili su alarm za recesiju ove 2022. godine. Ukazali su na napore Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije, koja je u mjesecu lipnju porasla na najvišu razinu u 40 godina od 9,1%, au listopadu je ostala na 7,7%.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp