Ministar Grlić Radman: Hrvatska treba sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika


Usprkos iskazanom protivljenju predsjednika Zorana Milanovića, Hrvatska bi trebala sudjelovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika, izjavio je u Bruxellesu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izrazivši nadu da će se za to naći “politička odgovorna većina”.

“Europska unija je donijela načelnu odluku o uspostavi misije obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju EU i tu načelnu odluku tek treba razraditi konkretnim modalitetima”, rekao je Grlić Radman. Nakon što su to ministri vanjskih poslova članica EU podržali prošli mjesec na sastanku u Luxembourgu, a ministar Grlić Radman najavio da će i Hrvatska sudjelovati u toj misiji, Predsjednik Zoran Milanović je rekao da se tome protivi.

Ministar Grlić Radman je istaknuo da je procedura u Hrvatskoj takva da o tome odluku donose Predsjednik i Sabor. Ako se Predsjednik ne suglasi, onda je u Saboru potrebna dvotrećinska većina da se odluka donese.

Na novinarsku konstataciju da onda baš i nije izgledno da će Hrvatska moći sudjelovati s obzirom na protivljenje predsjednika i na to da vlada nema dvotrećinsku većinu, Grlić Radman je odgovorio da se nada politički odgovornom ponašanju.

“Ne bih rekao da to Hrvatska neće podržati, nadam se da ćemo imati politički odgovornu većinu. Govorim o ozbiljnosti političara koji dižu glas za nešto”, izjavio je ministar Grlić Radman. O pokretanju te misije sutra će konkretnije razgovarati ministri obrane zemalja članica EU.

Ministri vanjskih poslova također su razgovarali o stanju na zapadnom Balkanu, napetostima između Srbije i Kosova, stanju u Crnoj Gori te o Bosni i Hercegovini, za koju je Komisija u listopadu predložila kandidatski status.

Ministar Grlić Radman je izjavio da su svi ministri istaknuli potrebu da zemlje kandidatkinje usklade svoje vanjske politike s EU i uvedu sankcije protiv Rusije. Srbija je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja to odbija učiniti. Što se tiče BiH, Grlić Radman je rekao da je u raspravi istaknuta potreba da se što prije uspostavi vlast na svim razinama kako bi zemlja postala funkcionalna.

U slučaju da provede dio traženih reformi, ima izgleda do kraja 2022. godine dobiti kandidatski status.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp