Predsjednik Macron – Nuklearni sporazum s Iranom neće se obnoviti u bliskoj budućnosti


Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je  kako ne vjeruje da bi bilo kakvi novi prijedlozi mogli pomoći u oživljavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u bliskoj budućnosti, dodajući da će vjerojatno biti potreban “novi okvir” za rješavanje tog pitanja.

Upitan na radiju France Inter vjeruje li da bi razgovori, usmjereni na obnavljanje sporazuma između Teherana i svjetskih sila, mogli oživjeti nakon značajnih neuspjeha posljednjih mjeseci, Macron je rekao: “I dalje bih bio vrlo oprezan.”

“Ne mislim da će biti novih prijedloga”, naglasio je Predsjednik Macron.

Macron je rekao da je trenutna politička situacija u Iranu, gdje su izbili prosvjedi protiv vlade, “mnogo” promijenila situaciju i “oslabila” vjerojatnost postizanja dogovora s tom zemljom. Zapadne sile prošlog su tjedna rekle da je “bitno i hitno” da Iran objasni tragove urana pronađene na tri lokacije u zemlji.

Iran je pristao na posjet UN-ove nuklearne kontrole ovog mjeseca kako bi dao odgovore na to pitanje. To je pitanje postalo prepreka razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015., budući da je Teheran u tim razgovorima zahtijevao zatvaranje istrage IAEA-e.

Macron je u ponedjeljak 14. studenog izjavio kako se nada da će se do kraja godine sazvati međunarodni sastanak regionalnih sila, uključujući Iran.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp