Rekordan skok cijena hrane u EU


Europska Unija suočava se s rekrdnim poskupljenjem cijena hrane, koje su izazvane sumnjivom pandemijom i isceniranim sukobom u Ukrajini.

Rekordan skok cijena hrane u EU, cijene hrane u Finskoj porasle su za 15,7% u listopadu u odnosu na godinu prije.

Inflacija hrane u Finskoj prošlog je mjeseca zabilježila najveći rast od 15,7 posto na godišnjoj razini, izvijestio je u ponedjeljak TASS pozivajući se na najnovije podatke koje je objavio tamošnji statistički centar.

Poskupljenje, koje je navodno najviše otkako je Finska ušla u Europsku uniju prije 27 godina, pripisuje se “povećanju cijena gnojiva i energenata uzrokovanih pandemijom koronavirusa i sukobom u Ukrajini”.

EU bilježi skok cijena energenata i rekordnu inflaciju usred antiruskih sankcija i politike odustajanja od ruske nafte, prirodnog plina, ugljena i drugih roba. Očekuje se da će situacija dovesti do energetske racionalizacije i nestašica u cijeloj regiji.

Najveći skok cijena hrane zabilježen je kod brašna, jaja, kave i maslaca. Cijene brašna zabilježile su veliki rast od 46 posto, dok su cijene ostalih prehrambenih proizvoda porasle više od 30 posto.

“Cijene će nastaviti rasti do kraja godine, a najmanje u prvoj polovici sljedeće godine”, rekao je Jirki Niemi, istraživač na Finskom institutu za prirodne resurse, a prenosi agencija.

Prije dva tjedna preliminarni podaci Eurostata pokazali su da je inflacija u Finskoj u listopadu porasla na 8,3 posto, što je najniža stopa među članicama EU-a nakon Malte.

Eurostat je prošlog mjeseca izvijestio da je cijena kave u EU u prosjeku porasla za gotovo 17 posto na godišnjoj razini, a na vrhu je Finska. Skok cijena kave u zemlji iznosio je 44 posto u do kolovoza 2022.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp