Irska – Tvrtke prikupljaju podatke o ljudima putem novih pametnih mjerača grijanja


Grupa za zaštitu privatnosti Digital Rights Ireland pozvala je na istragu prikupljanja podataka o potrošnji električne energije od strane ESB Networksa. Grupacija tvrdi da poludržavna tvrtka prikuplja više podataka nego što je potrebno za potrebe naplate, a korisnici nisu ni svjesni prikupljanja podataka.

Ugradnja pametnih brojila započela je 2020. godine i ugrađena su u više od 800.000 domova. Cilj je do 2024. godine sva brojila zamijeniti pametnim brojilima.

Prošlog mjeseca ESB Networks rekonfigurirao je pametna brojila za prikupljanje detaljnih podataka svakih pola sata. Podaci se pohranjuju u centraliziranu bazu podataka. DRI tvrdi da kupci nisu pristali na prikupljanje podataka. Grupa također dovodi u pitanje pravnu osnovu za prikupljanje podataka i poziva Komisiju za zaštitu podataka (DPC) da istraži.

Glasnogovornik ESB Networksa rekao je da je uvjeren da je program pametnih brojila “isporučen u skladu s primjenjivim zakonima o privatnosti podataka”. Tvrtka je dodala da ima “obvezu” prema zakonima EU “detaljne podatke o potrošnji i izvozu, koji su već zabilježeni na pametnim brojilima, učiniti lako dostupnim kupcima”.

Tvrtka je inzistirala na transparentnosti prikupljanja podataka, rekavši da su informacije o programu dostupne na njezinoj web stranici, uključujući procjenu učinka na zaštitu podataka. Dodano je da su prikupljeni osobni podaci “sigurni”, izvijestio je The Irish Times.

DRI je priopćila da se procjenom utjecaja na zaštitu podataka nije bavila razmjernošću i nužnošću prikupljenih podataka. Grupa je primijetila da je ESB Networks rekao korisnicima da će se prikupljati samo minimalni podaci potrebni za naplatu.

“ESB Networks je sada učinio točno ono što je obećao da neće učiniti”, rekao je TJ McIntire, predsjednik Digital Rights Ireland. „ESB Networks prikuplja detaljne polusatne podatke o korištenju koji nisu potrebni za naplatu, bez pristanka korisnika. Ne postoji zakonska osnova za ovo prikupljanje podataka.”

DPC je rekao da je ESB Networks rekao da “prikuplja podatke u intervalima koji su potrebni za usklađivanje sa zahtjevima EU Clean Energy Package”.

Nadzorni pas je rekao da preispituje zakon kojim se koristi ESB Networks kako bi opravdao prikupljanje podataka “kako bi utvrdio nameće li to stvarnu zakonsku obvezu ESB Networksu, kao što tvrdi, ili je ESB Networks samo dužan učiniti podatke dostupnima u tim intervalima u na zahtjev kupca ili na zahtjev.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp