Japansko gospodarstvo palo u trećem tromjesečju


Japansko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju prvi put u godinu dana pod pritiskom visokih troškova uvoza i rasta cijena koji su zakočili osobnu potrošnju.

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je u trećem tromjesečju za 0.3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bio porastao 1.1 posto, pokazalo je izvješće Vlade u Tokiju. Aktivnost se smanjila prvi put od prošle godine, kada je bila pala za 0.6 posto.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi BDP porastao odnosno pao da je u svakom tromjesečju unatrag godinu dana rastao odnosno padao po istoj stopi kao u posljednja tri mjeseca iznosila je minus 1.2 posto.

Unatoč nedavnom ublažavanju covid-mjera, treće najveće svjetsko gospodarstvo posrnulo je pod pritiskom ubrzanog rasta cijena širom svijeta, podizanja kamatnih stopa u ključnim gospodarstvima i rata u Ukrajini.

U takvim je uvjetima doprinos vanjskotrgovinske razmjene BDP-u u trećem tromjesečju bio negativan i iznosio je minus 0.7 postotnih bodova, budući da je uvoz porastao za čak 5.2 posto, a izvoz 1.9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Osobna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog gospodarstva, porasla je samo 0.3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećana 1.2 posto.

Potrošnju su zakočile visoke cijene širokog raspona proizvoda, od goriva do hrane.

Situaciju je dodatno otežalo slabljenje jena, koji se spustio na najnižu razinu prema dolaru unatrag 32 godine, što je dodatno potaknulo troškove života u Japanu.

Osobna potrošnja vjerojatno će biti slaba i u sljedećim mjesecima, ako je suditi po ubrzanom padu realnih plaća, za 1.6 posto u trećem tromjesečju, nakon 1.2-postotnog pada u razdoblju od travnja do lipnja, objavila je novinska kuća Reuters.

Izvor: hina.hr

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp