Kineske burze narasle nakon sastanka Bidena i Xi Jinpinga


Na azijskim se burzama u utorak trguje vrlo oprezno, dok su kineska tržišta snažno narasla zahvaljujući nadi u popuštanje napetosti između SAD-a i Kine, nakon razgovora predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,7 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 1,3 i 3,2 posto. U Australiji i Južnoj Koreji skliznule su, pak, oko 0,1 posto.

Snažan rast hongkonškog burzovnog indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine nakon razgovora između Bidena i Xija na sastanku skupine G20 na Baliju.

Rast kineskih tržišta zahvaljuje se i porukama tamošnjih vlasti o poticajima gospodarstvu. A da je podrška potrebna pokazuje niz posljednjih gospodarskih pokazatelja. Tako je, primjerice, jutros objavljeno da je potrošnja u listopadu pala na godišnjoj razini, dok je industrijska proizvodnja porasla manje nego što se očekivalo.

Moguće je i dalje usporavanje aktivnosti jer bi neki kineski gradovi ponovno mogli uvesti restriktivne mjere za suzbijanje covida-19 zbog rasta broja zaraženih tim virusom. Na većini azijskih tržišta zbog toga se, kao i zbog pada Wall Streeta, trguje oprezno. Dow Jones oslabio je jučer 0,6 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,9, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

Nakon snažnog rasta u posljednja dva dana prošloga tjedna, tržište se u ponedjeljak smirilo, a indeksi izgubili dio dobitaka.

Djelomice je to posljedica upozorenja guvernera Feda Christophera Wallera da je tržište pretjerano reagiralo na samo jedan podatak i da će trebati niz slabijih izvješća o inflaciji da bi središnja banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrirati na krajnju točku povećanja kamata, a ne na tempo svakog povećanja, a ta krajnja točka vjerojatno je još dosta udaljena”, naglasio je Christopher Waller.

Prošloga je tjedna podatak o usporavanju inflacije u SAD-u u listopadu s rujanskih 8,2 na 7,7 posto na godišnjoj razini izazvao snažan rast cijena dionica na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama. No, euforija je splasnula jer se očekuje daljnje povećanje kamata središnjih banaka, premda sporijim tempom nego dosad.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp