Pad cijena nafte


Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 92 dolara zbog novog vala zaraze koronavirusom u Kini, koji je iznova potaknuo zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,08 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 92,06 dolara. Jučerašnju trgovinu zaključila je u minusu 2,85 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,13 dolara nižoj cijeni, od 84,74 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,09 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio novi val zaraze covidom-19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda , a u ponedjeljak su Peking i drugi veliki gradovi izvijestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

“Rast broja novih slučajeva covida u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta gospodarstva i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte”, izjavio je Tamas Varga iz PVM-a.

U utorak (15. studenog) je broj zaraženih narastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovno je u ponedjeljak 14. studenog snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022., peti put od travnja, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim gospodarstvima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je pak prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. prosinca 2022. godine na snagu stupa embargo EU na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milijun barela nafte dnevno, naglasili su. 

U 2023. godini rast potražnje trebali bi zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi, dodali su.

Značajniji pad cijena nafte zakočio je danas procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za oko 300.000 barela, prema anketi koju je u ponedjeljak objavio Reuters. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tijekom dana, a Vlada sutra, 16. studenog.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi, na 94,92 dolara.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp