Ruska pravoslavna crkva pozvala muslimane na zajedničku borbu protiv ‘otvorenog sotonizma’


Pravoslavci i muslimani trebaju se zajedno boriti protiv “otvorenog sotonizma” s kojim se suočavaju vjernici, rekao je jeromonah Grigorije (Matrusov), predsjednik Stručnog vijeća za suradnju s islamskim svijetom pri Patrijaršiji Ruske pravoslavne crkve.

“Islam i kršćanstvo su pred velikim izazovom: ili ćemo postati istinski saveznici i poraziti prijetnje otvorenog sotonizma s kojima se vjernici suočavaju, ili nećemo pronaći praktične opcije za suradnju”, rekao je Matrusov.

S druge strane, glavni muftija Ruske Federacije Talgat Tajudin istaknuo je da dijalog između islama i pravoslavlja traje stoljećima.

“Gotovo dvije milijarde muslimana iskreno vjeruje u drugi dolazak Isusa Krista. To je više nego dovoljno za dijalog. U Kuranu se ime proroka Muhameda spominje samo četiri puta, a ime proroka Isusa Krista – 22 puta“, rekao je.

 „Pravoslavlje je, kako ga mi shvaćamo, pravo na slavljenje Boga. Svaki čovjek je pravoslavac. Muslimani se nazivaju pravovjernima – to je pravo na vjeru“, zaključio je muftija.

Stručnjaci iz različitih zemalja sudjeluju na međunarodnoj konferenciji “Pravoslavlje i islam – Međuvjerski dijalog u postizanju globalnog mira” održanoj u Moskvi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp