Summit G20 – diplomati pregovaraju konačan nacrt zajedničke izjave


Korištenje ili prijetnje korištenjem nuklearnog oružja je nedopustivo“, navodi se u nacrtu prema kojem i mnoge članice kluba najmoćnijih misle da invazija “ograničava gospodarski rast, povećava inflaciju, ometa opskrbne lance, jača energetsku nesigurnost i povećava rizik financijske stabilnosti“.

U pozadini sastanka G-20 priprema se nacrt zajedničke izjave najmoćnijih zemalja svijeta u kojoj će se osuditi korištenje ili prijetnje korištenjem nuklearnim oružjem.
Dvadeset diplomata pregovaralo je kako bi predložila izjavu s kojom se mogu složiti sve zemlje, uključujući i Rusiju, podsjeća novinska kuća Bloomberg. 

U slučaju da to sve zemlje to odobre, to znači da će se uspjeti izbjeći da ovo postane prvi summit G-20 koji je završio bez zajedničke izjave čelnika. 

Pregovarači su morali osmisliti izjavu koja ide između priznavanja zabrinutosti postupcima Rusije i izvlačenja ustupaka od nje. Nužno je napomenuti kako

Vladimir Putin nije došao na Bali, već njega predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te da nakon sastanak u Indoneziji događa netom nakon ruskog povlačenja iz Hersona. Zbog čega, Rusija sigurno neće potpisati bilo kakvu izjavu koja bi štetila njezinoj poziciji pred domaćom javnosti.

Novinska kuća Reuters  objavila je prvi nacrt zajedničke izjave. Međutim, očekuje se da će se vjerojatno promijeniti prvi dio iste. “Brojne članice snažno osuđuju ruski ilegalni, neopravdani i ničim izazvan agresijski rat protiv Ukrajine i pozivaju da se odmah prekine rat.

Korištenje ili prijetnje korištenjem nuklearnog oružja je nedopustivo“, navodi se u nacrtu prema kojem i mnoge članice kluba najmoćnijih misle da invazija “ograničava gospodarski rast, povećava inflaciju, ometa opskrbne lance, jača energetsku nesigurnost i povećava rizik financijske stabilnosti”. S obzirom na to da do zajedničke izjave može doći tek ako je odobri i Rusija, pojedini diplomati navode kako je plan da u nacrtu piše “rat u Ukrajini” umjesto “ruski rat u Ukrajini“.

Od prvog dana agresije na Ukrajinu, Moskva tvrdi kako to nije rat već je to “specijalna vojna operacija”, a nazivanje “operacije” ratom su kriminalizirali. Neke zemlje članice navele su kako je jezik korišten u izjavi preagresivan prema Rusiji. Jedan neimenovani dužnosnik kazao je za kuću Bloomberg kako je Kina zabrinuta oko toga da bi dopuštanje osude Rusije moglo otvoriti vrata snažnijim izjavama u budućnosti vezanih za ponašanje službenog Pekinga prema Tajvanu. 

Washington odbija komentirati kakva će biti konačna izjava, ali je njihov viši dužnosnik anonimno naveo kako su sigurni da će summit dovesti do izjave kojom se osuđuje rat kao uzrok ekonomske patnje u mnogim dijelovima svijeta.

Kineski čelnik Xi Jinping nije izravno spomenuo rat u svojem govoru, ali se osvrnuo na napeto geopolitičko okruženje kao i na poremećene lance opskrbe hranom i energijom. “Sve zemlje trebaju zamijeniti podjele jedinstvom“, rekao je, prema transkriptu kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp