Azijske burze pale nakon pada projektila u Poljskoj


Na burzama u Aziji cijene dionica pale su zbog geopolitičkih napetosti, nakon što su projektili pali u Poljsku i ubili dvoje ljudi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,3 i 1 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez dok se prate poruke čelnika najvećih zemalja svijeta u vezi eksplozija u Przewodowu, selu u istočnoj Poljskoj blizu granice s Ukrajinom, u kojima je poginulo dvoje ljudi. Riječ je o projektilima ruske proizvodnje, no Rusija opovrgava da ih je ona ispalila, a i predsjednik SAD-a Joe Biden kazao je da projektili vjerojatno nisu ispaljeni iz Rusije.

SAD i saveznici u NATO savezu istražuju sve u vezi tih projektila, a čini se da nisu ispaljeni iz Rusije, izjavio je predsjednik SAD-a  Biden sa sastanka skupine G20 u Baliju. Vijesti o tom incidentu natjerale su ulagače na svjetskim burzama na oprez, pa je većina burzovnih indeksa u minusu.

Pao je, oko 0,4 posto, i terminski S&P 500 indeks, što znači da bi danas mogao izgubiti dio jučerašnjih dobitaka. Jučer je (15. studenog), na Wall Streetu Dow Jones ojačao 0,2 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 1,45 posto.

Rast tih indeksa uslijedio je nakon podatka da su proizvođačke cijene u SAD-u porasle 8 posto u 12 mjeseci do listopada, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

To izvješće potvrđuje da inflacijski pritisci popuštaju, na što je ukazao i prošloga tjedna objavljeni podatak da su potrošačke cijene u listopadu porasle 7,7 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na rujanskih 8,2 posto.

„Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u idućem razdoblju slabiti”, izjavio je Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata. Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0,50 postotnih bodova.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,57 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,99 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 140,15 na 139,85 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0360 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0320 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,54 posto, na 93,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,74 posto, na 86,30 dolara.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp