Predsjednik Biden Ukrajini želi poslati još 38 milijardi dolara


Ukrajina postaje rupa bez dna za Sjedinjene Američke Države. Iako je Washington već osigurao goleme svote novca za oružje, streljivo, opremu, slijedi još gotovo 38 milijardi dolara ulaganja u ukrajinske oružane snage. No, Predsjedniku Bidenu je glede Ukrajine potrebno odobrenje Kongresa.

Posljednjih mjeseci, Sjedinjene Države već su mobilizirale više od 100 milijardi dolara sredstava odobrenih od strane Kongresa za Ukrajinu, plus druge pošiljke oružja i streljiva koje je izravno odobrila Bijela kuća. Sada slijedi još ukupno 37,7 milijardi dolara. Prema izvješću američkim medijima, Bijela kuća podnijela je odgovarajući zahtjev putem Ureda za upravljanje i proračun. Od toga 21,7 milijardi dolara bit će dodijeljeno kao “sigurnosna pomoć”, a ostatak će doći iz fondova za pomoć u borbi protiv Covid-19 i katastrofe.

Predsjednik Joe Biden traži od Kongresa više od 37 milijardi dolara hitne pomoći Ukrajini, golemu novčanu injekciju koja bi mogla poduprijeti zemlju dok su ruske snage pretrpjele gubitke na bojnom polju u svojoj devetomjesečnoj invaziji”, javlja CNN. Ukupni paket potpore za Ukrajinu uključuje 21,7 milijardi dolara za vojne, obavještajne i druge obrambene mjere, 14,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć i održavanje funkcioniranja ukrajinske vlade, 900 milijuna dolara za zdravstvenu skrb i usluge podrške za stanovnike SAD-a Ukrajince, kao i 626 milijuna dolara za potporu Nuklearna sigurnost Ukrajine i modernizacija strateških rezervi nafte, navodi se u izvješću.

Zajedno s Europljanima i drugim saveznicima, strane su zemlje ove godine već mobilizirale stotine milijardi dolara za podršku Ukrajini. Ako se rat oduži iu iduću godinu, stvari neće biti bolje.Čak i ako dođe do mirovnog rješenja, ono neće biti jeftino. Zahvaljujući svim obećanjima Zapada predvođenog SAD-om, može se pretpostaviti da će SAD, a posebno Europska unija još godinama “morati” pružati financijsku potporu bivšoj sovjetskoj republici. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp