Brazil pred građanskim ratom: ljevičarski vrhovni sud želi srušiti ministra obrane jer je govorio istinu o pokradenim izborima


Dok milijuni Brazilaca nastavljaju prosvjedovati na ulicama Brazila, korumpirani ljevičarski glavni sudac Alexandre de Moraes želi smjenu ministra obrane jer je govorio istinu o pokradenim izborima. Nazire se sukob između pro-Lulinog Vrhovnog suda i pro-Bolsonarove vojske što bi moglo dovesti do otvorenog građanskog rata. 

Ljevičarski sudac Vrhovnog suda Alexandre de Moraes, koji je omogućio osuđenom komunističkom pronevjeritelju Luizu Ináciju Luli da Silvi da se čak kandidira za predsjednika, želi smjenu ministra obrane generala Paula Sergia Nogueire.

U srijedu 16.11. Alexandre de Moraes poslao je zahtjev zamjenika suca Marcela Calera Uredu državnog odvjetnika za smjenu ministra obrane.

Ministarstvo obrane je 10. studenoga, u skladu sa zakonom, podnijelo svoje izvješće o izborima održanim 30. listopada Vrhovnom izbornom sudu, navodeći da “nije moguće reći da je sustav elektroničkog glasovanja slobodan od utjecaja zlonamjernog softvera koji bi mogao utjecati na njegov ishod.”

Umjesto da istraži optužbe, Vrhovni sud optužio je izvješće za “ugrožavanje fizičke sigurnosti građana” koji su bili “nehotice potaknuti” na prosvjed – kao da više od 3 milijuna Brazilaca koji su izašli na Dan Republike 15. studenog prosvjedovati kradu zapravo nisu znali što rade.

Krajnje ljevičarski Vrhovni sud prepun Lulinih prijatelja nazvao je masovne ulične prosvjede protiv njihovog kandidata prevaranta, koji je vjerojatno najveći narodni ustanak u svjetskoj povijesti, “kršenjem ustava”.

“Najveća briga je da netko u Ministarstvu obrane podržava ovaj državni udar”, rekao je de Moraes za O Antagonista, optužujući generala Nogueiru za “podržavanje ovog pokreta koji šteti demokraciji”.

Liberalna stranka (PL) Jaira Bolsonara predstavila je vlastito izvješće o mogućim prijevarama glasača i otkrila da se manipulacija digitalnim glasačkim strojevima ne može isključiti. PL će stoga podnijeti zahtjev Vrhovnom izbornom sudu (TSE) za poništenje izbora.

Ako pokvareni Vrhovni izborni sud odbije slučaj, vršitelj dužnosti predsjednika može proslijediti slučaj Vojnom sudu. Nazire se daljnja eskalacija između brazilske vojske, koja podržava Jaira Bolsonara i prosvjednike, i krajnje ljevičarskog pravosuđa.

Vrhovni sud ima svoje vlastite policijske snage koje su prije godinu dana pritvorile Trumpovog savjetnika i izvršnog direktora GETTR-a Jasona Millera i novinara Matthewa Tyrmanda u zračnoj luci u Brasíliji zbog navodnih optužbi za “pobunu”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp