Digitalni novac može biti alat oslobođenja, ali i porobljavanja – Želimo sigurnost, ali ne pod cijenu slobode!


Kod pojave kriptovaluta, ljudi su pohrlili jer su osjetili da tamo mogu biti slobodni od konvencionalnog financijskog sustava koji je u suštini centraliziran, dužnički i nepravedan. Digitalna imovina i digitalni novac sada mogu ići u jednom od dva smjera, ili kao alati oslobođenja ili kao alati porobljavanja.

Možemo živjeti u svijetu gdje će se lako doći do kapitala, olakšati financiranje malih poduzeća i ideja, gdje će se vrijednost lako i sigurno moći prenijeti s jednog kraja svijeta na drugi.

Ili – druga verzija je svijet u kojem će centralizirani entiteti kontrolirati što možemo kupiti ili smijemo kupiti i koja prava imamo sukladno socijalnom kreditu i biometrijskom nadziranju. Svijet u kojem će nam  na temelju nepodobnog statusa na društvenim mrežama biti blokiran račun. Digitalni kavez.

Kripto tržište treba regulirati, ali na način kako bi došlo do što ranije implementacije i prihvaćanja kriptovaluta. Međutim, ovdje predložena regulacija će zahtijevati mjere koje podrivaju samu prirodu i ideju kriptovaluta, ideju o slobodi i decentralizaciji što usporava, a ne potiče razvoj.

Želimo sigurnost, ali ne pod cijenu slobode. Nikada pod cijenu slobode. Također građanima za plaćanje treba ostaviti pravo izbora. Apsolutno sam protiv toga da se ograničava, pa i ukida plaćanje gotovinom. Bez gotovine nemamo kontrolu mi, nego banke i država.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp