Mate Rimac – Priča o uspjehu unatoč jalu


Kad bi netko u Hrvatskoj otpustio 2000 ljudi, svi bi se digli na stražnje noge i tražili Vladu da nešto napravi da spasi ta radna mjesta. Međutim kada netko kao Mate Rimac donese stotine milijuna investicija i zaposli 2,000 ljudi, onda ga hrvatski jal proglašava bleferom, lopovom i ne znam što sve ne.

Nažalost kod nas je još uvijek vrlo jak socijalistički mentalitet u kojem se rad, odricanje i rizik koji poduzetnici preuzimaju ne cijeni. Mati bi bilo puno lakše kada bi otišao iz Hrvatske i svoje ambicije realizirao u sredini koja tako nešto podržava. Srećom, on je dovoljno tvrdoglav da to pokuša napraviti ovdje, na dobrobit svih nas. Nažalost hrvatski jal je nešto što dolazi u paketu i treba ga samo ignorirati…

Mate Rimac – Ponosan sam na svoju ekipu, našim smo trudom, radom i znanjem napravili čudo. A, tek smo počeli…

„Koliko god veliki dio javnosti to omalovažavao i hejtao: u Hrvatskoj, u bivšem shopping centru, danas proizvodimo najsnažniji i najbrže ubrzavajući produkcijski auto ikad i najbrži produkcijski električni auto. „Pa šta to ja imam od toga da se proizvodi auto koji ide 412 km/h u Hrvatskoj?“ Takvi ne trebaju odgovor – neće ga razumjeti.

Velikim se djelom, zahvaljujući tom „beskorisnom autu“, u Hrvatskoj stvorilo 2.000 radnih mjesta (preko 1.000 inženjera), privuklo 830M Eura kapitala najkvalitetnijih investitora na svijetu i doselilo preko 400 stranih stručnjaka (najviše iz UK, Italije i Njemačke) sa znanjem kakvo ovdje ne postoji.

U Zagreb doslovno svaki dan dolaze delegacije proizvođača automobila – samo danas ih je 4 ovdje (dva njemačka, jedan talijanski i jedan UK). Kampus, razvojno-istraživački centar od 100.000 m2 i preko 200M Eura investicije je već „rasprodan“ (svi prostori predviđeni za poznate projekte) i razmišljamo već o Campus II koji će biti višestruko veći.

Da, znali smo promašiti rokove i neke stvari traju duže od očekivanog, ali ovakve stvari se ne rade preko noći. Od kockice i prvog zaposlenog je prošlo 11 godina – mislim da i nije toliko loše. Briga me za ostale – mrzite i pljujte koliko želite. Ja sam ponosan na ovu ekipu koja je, s ogromnim trudom, radom i znanjem, napravila čudo. A tek smo počeli…“

May be an image of 1 person, standing and outdoors

May be an image of 1 person, car and road

May be an image of 1 person and indoor

May be an image of indoor

May be an image of 1 person and indoor

May be an image of 10 people, people standing and car

May be an image of 1 person and indoor

May be an image of 1 person and indoor

May be an image of car

May be an image of 2 people, car and indoor

May be an image of indoor

Izvor: Facebook

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp