Američka FDA odobrila korištenje prvog umjetno uzgojenog mesa

Američka FDA odobrila korištenje prvog umjetno uzgojenog mesa

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je laboratorijski uzgojeni mesni proizvod kao siguran za ljudsku prehranu, čime je prvi dobio preliminarno zeleno svjetlo regulatora.

U priopćenju objavljenom u srijedu 16. studenog, FDA je objasnila da nije pronašla sigurnosne probleme u proizvodnom procesu Upside Foodsa, istovremeno naglašavajući da to ne znači da se proizvod “kultivirane piletine” još uvijek može prodavati na otvorenom tržištu.

Neimenovani proizvod, kojeg proizvodi Upside Foods, koristi “tehnologiju kulture životinjskih stanica za uzimanje živih stanica od kokoši i uzgoj stanica u kontroliranom okruženju”, objavila je za javnost  FDA. Gotov proizvod opisan je u drugom memorandumu kao “koherentno tkivo stanica kokoši (Gallus gallus), sličnog sastava i nutritivnih karakteristika konvencionalnim proizvodima od peradi”.

Iako je krajnji proizvod namijenjen da nalikuje piletini, njegovi izvorni materijali mogu uključivati “materijale goveđeg ili svinjskog podrijetla … pored medija za kulturu stanica, komponenti medija i antibiotika i antimikotika”, prema podnesku FDA. Upside Foods tvrdi da njezini kravlji materijali potječu iz stada bez bolesti ili zanemarivo rizičnih stada, a njegove svinjske komponente testirane su na “svinjske viruse koji bi mogli preživjeti u ljudskim stanicama”.

Tvrtka priznaje potencijalne “nenamjerne učinke genetskog inženjeringa”, kao i moguću kontaminaciju mikroorganizmima ili zoonotskim virusima kao potencijalne opasnosti svojstvene proizvodnom procesu, ali uvjerava FDA da ima procedure za testiranje na njih. Za piletinu Upside’s se tvrdi da je “sigurna kao i konvencionalno meso”.

Dok pileće meso uzgojeno u laboratoriju mora odobriti Služba za sigurnost hrane i inspekciju Ministarstva poljoprivrede SAD-a prije nego što se može prodati na američkom tržištu, glavna izvršna direktorica Uma Valletti pozdravila je FDA-inu objavu kao pobjedu, izdavši izjavu nazvavši je “prekretnicom u povijesti hrane.”

Osnovana kao Memphis Meats 2015. godine, tvrtka je privukla ogromna sredstva milijardera poput osnivača Microsofta Billa Gatesa i osnivača Virgina Richarda Bransona, kao i Kimballa Muska, brata najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska. Prošle godine je preimenovan u Upside.

Tvrtka je otvorila svoj proizvodni pogon u Kaliforniji 2021. godine, rekavši medijima da će tvornica moći proizvoditi oko 30.000 kg piletine iz uzgoja godišnje nakon što dobije regulatorno odobrenje. Upside se na kraju nada proizvesti 200.000 kilograma piletine svake godine, zaključila je glavna operativna direktorica Amy Chen.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp