Digitalizacija na vrhuncu – Hrvatski navijači u Kataru će se morati pridržavati strogih uputa pri korištenju mobitela


Agencija zaštitu osobnih podazaka (AZOP) izdala je važne upute o korištenju mobitela svima koji odlaze u Katar. Ovo je samo još jedna potvrda koliko smo daleko otišli u digitalizaciji naših života. Postali smo zarobljenici naših pametnih telefona i raznih aplikacija koje smo nekada preuzimali po vlastitom nahođenju, a sada one postaju naša obveza.

Naime, iz Agencije su nas tako izvijestili da svi navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz, a preporuka je i da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. „burner phone“, odnosno mobilnim uređajem koji će moći uništiti  sve podatke koje u sebi ima, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je ove preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje nadležnih europskih nadzornih tijela.

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

Iz AZOP-a su također preporučili putnicima da ograniče svoje internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, da drže svoj pametni telefon stalno uz sebe te da obvezno imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici radi svoje sigurnosti nipošto ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp