Saveznk EU i SAD-a – Kuvajt, priprema nova masovna pogubljenja


Obično je Saudijska Arabija ta koja dospijeva na naslovnice zbog svojih godišnjih masovnih pogubljenja. Primjerice, u ožujku ove godine ovo je islamsko kraljevstvo u jednom danu pogubilo 81 osobu, što je rekord u modernoj političkoj povijesti zemlje.

Ali još jedan bliski regionalni saveznik SAD-a koji sada osvaja naslovnice zbog svoje prakse masovnih pogubljenja je Kuvajt. Sedam ljudi, uključujući žene, ubijeno je ovaj tjedan, potvrdila je u srijedu državna novinska agencija KUNA.

“Zatvorenici koji su obješeni u srijedu bili su četiri Kuvajćanina, Pakistanac, Sirijac i Etiopljanin. Dvije od njih sedam bile su žene”, javlja Al Jazeera.

Posljednje takvo pogubljenje u Kuvajtu bilo je 2017. godine, kada je istog dana obješeno sedam osoba. Državni mediji rekli su da su pogubljenja ovog tjedna bila zbog ubojstva s predumišljajem i drugih neimenovanih optužbi, te da su izvršena u središnjem zatvoru.

Europska unija, kao i međunarodni promatrači prava poput Amnesty Internationala, pokušali su intervenirati, pozivajući na zaustavljanje pogubljenja, ali bezuspješno.

“EU poziva na obustavu pogubljenja i potpuni de facto moratorij na izvršenje smrtne kazne, kao prvi korak prema službenom i potpunom ukidanju smrtne kazne u Kuvajtu”, stoji u priopćenju EU-a.


EU je najavila da će zbog toga biti pozvan kuvajtski veleposlanik u Bruxellesu. Povijesno gledano, Kuvajt i druge regionalne vlade također su provodile pogubljenja na temelju presuda za trgovinu drogom.


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp