Europski parlament ima za cilj proglasiti Rusiju terorističkom državom


Europski parlament objavio je tekst nacrta rezolucije kojom bi se Rusija trebala označiti kao teroristička država.

“Sva službena tijela Ruske Federacije, a posebno predsjednika, Ministarstvo obrane i rusku vojsku, treba tretirati kao terorističku organizaciju”, stoji u dokumentu pod nazivom “Prijedlog rezolucije o priznanju Ruske Federacije kao države”. sponzor terorizma” i dodaje da treba razmotriti uvođenje dodatnih restriktivnih mjera. mjera protiv Moskve.

U nacrtu rezolucije države članice Europske unije pozivaju se da prekinu svaku suradnju s Rusijom, zamrznu kontakte s njezinim predstavnicima i protjeraju ruske veleposlanike te izbace Rusiju iz međunarodnih organizacija, poput Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Skupine od 20.

Rusija neće biti jedina na udaru jer se u dokumentu navodi da je potrebno uvesti mjere protiv trećih zemalja koje nastave surađivati ​​s Moskvom.

Kao neki od razloga za donošenje ove rezolucije navode se navodni ruski zločini u Ukrajini, Siriji, Gruziji i Čečeniji, kao i “ciljana ubojstva i mučenja političkih protivnika Putinovog režima na području Ruske Federacije i u inozemstvu”. spomenuti.

U isto vrijeme, dok EU optužuje Rusiju za mučenje političkih protivnika, Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, koji je otkrio i objavio snimke američkih ratnih zločina, nalazi se u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji. Za otkrivanje ovih zločina “političkom protivniku” Washingtona i kolektivnog Zapada u SAD-u prijeti kazna od 175 godina zatvora.

Zagovornicima rezolucije koja osuđuje Rusiju smeta i “financijska, politička, vojna i materijalna pomoć” koju Moskva pruža Siriji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Eritreji, čije su vlade ocijenjene kao “brutalne”.

Osim toga, europarlamentarci navode kako “teror Putinova” režima nije usmjeren samo protiv Ukrajine i Ukrajinaca, nego i protiv EU i cijelog “civiliziranog svijeta”, što znači da europarlamentarci ne vide dvije trećine članica UN-a koje nisu uvele sankcije Rusiji kao članice tzv. civilizirani svijet.

U dokumentu se također dodaje da su predlagači uzeli u obzir sve dosadašnje odluke o osudi Moskve, kao i poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog iz ožujka ove godine da se Rusija proglasi terorističkom državom.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden početkom rujna rekao je da SAD neće Rusiju proglasiti državom sponzorom terorizma te da odbija takav prijedlog Ukrajine.

Glasovanje o rezoluciji bit će na dnevnom redu 22. studenog, a rezultati se očekuju sutradan.

Ako se dokument usvoji, Rusija će postati prva zemlja koja će se naći na popisu terorista EU-a, na kojem se trenutačno nalazi samo 13 pojedinaca i 21 subjekt, poput Hamasa, Kurdistanske radničke stranke, Nacionalne oslobodilačke vojske Kolumbije i vojnog krila od Hezbollaha.

Za usvajanje rezolucije potrebna je suglasnost svih država članica.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp