Njemačko gospodarstvo pred valom masovnih bankrota


Ove i sljedeće godine u Njemačkoj će se povećati broj bankrotiranih tvrtki, prvenstveno zbog poskupljenja energenata, goruče inflacije i problema s opskrbnim lancima.

300.000 domaćih tvrtki sada ima financijskih problema, navodi revizorska agencija Crif u studiji objavljenoj u utorak, za koju je pregledala podatke gotovo tri milijuna tvrtki.

U studenom je u stečaj otišlo 15,6 posto tvrtki, više nego u ožujku, javlja dpa.

“Prenapuhani troškovi energije, poremećaji u opskrbnim lancima i inflacija uzrokuju probleme mnogim tvrtkama”, rekao je upravitelj njemačke podružnice Crif Frank Schlein. Teškoće pripisuje slabijoj domaćoj potrošnji “zbog rasta cijena i inflacije”.

Agencija prognozira da će broj bankrota poduzeća u Njemačkoj ove godine biti 3,6 posto veći nego 2021. “Sada računamo da će 2022. 14.500 tvrtki biti nesolventno”, rekao je Schlein, dok će u idućoj godini taj broj porasti na 17.000.

Lani su, prema službenim podacima, bila 13.993 stečaja tvrtki, najmanje od stupanja na snagu sadašnjeg propisa 1999. godine.

To je, međutim, zbog posebnih pandemskih propisa, odnosno gledanja kroz prste tvrtkama koje bi u normalnim okolnostima propale zbog nelikvidnosti ili prezaduženosti.

Uobičajene okolnosti ponovno su stupile na snagu 1. svibnja prošle godine, a do početka ove godine izuzete su bile samo tvrtke koje su pretrpjele štetu u poplavama u ljeto 2021. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp