„Novo normalno“: potpuno zdrava nutricionistica se onesvijestila u programu uživo


U argentinskom TV programu “Buenos Días América” (BDA) dogodilo se nešto što je već postalo sasvim normalno. Naime, voditelj Antonio Laje razgovarao je s nutricionisticom Teresom Cóccaro kada joj je iznenada postalo loše i onesvijestila se na televiziji uživo.

Ljudi su joj priskočili u pomoć jer je emitiranje moralo biti prekinuto. Cóccaro, koja se ponosi svojim izvrsnim zdravljem, brzo je odvezena u bolnicu.

Cóccaro je bila redovita na BDA jer je svakog jutra savjetovala ljude o prehrani. 25. listopada govorila je o slatkišima, šećeru i zaslađivačima. Nakon što je rekla da se ništa ne događa kad dijete ide na rođendan i pojede nešto sa zaslađivačima, Teresa je izgubila svijest prije nego što su joj glava i torzo potonuli na stol.

Malena de Los Ríos, koja je sjedila pokraj Cóccara, primijetila je da joj nije dobro i zatražila je pomoć. 

Cóccaro se u međuvremenu oporavila i izvještava da je imala vazovagalnu sinkopu, najčešći oblik nesvjestice. Vazovagalna sinkopa uzrokovana je općim širenjem krvnih žila stimulacijom kranijalnog živca, što uzrokuje nagli pad krvnog tlaka. Sinkopa nema nikakve veze s prehranom, rekla je Teresa.

Cjepivo protiv Covida, između ostalog , može izazvati vazovagalnu sinkopu . Svi umetci u pakiranju (koji su FDA i tvrtke za cjepiva učinili dostupnima na internetu) sadrže odjeljak o postmarketinškom iskustvu (odjeljak 6.2) koji navodi nuspojave “spontano prijavljene u SAD-u i drugim zemljama” nakon licenciranja cjepiva. Vazovagalna sinkopa navedena je kao mogući “štetni događaj” u uputama za pakiranje u odjeljku o živčanom sustavu.

Podaci Pfizera iz srpnja otkrili su da je 72-godišnji muškarac razvio vazovagalnu sinkopu nakon što je primio cjepivo, prebačen je na odjel intenzivne njege, a zatim povučen iz njihove studije. Umro je tri dana nakon povlačenja.

U Japanu je najčešći neželjeni događaj prijavljen u studiji među primateljima cjepiva u centru za masovno cijepljenje bila vazovagalna sinkopa/presinkopa. Stopa pojavnosti vazovagalne sinkope/presinkope bila je najviša u mladoj populaciji u dobi od 16 do 29 godina, ali takva dobna ovisnost nije bila vidljiva u akutnim alergijskim reakcijama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp