Čelnik francuske oporbe poručio – Vrijeme je da Pariz prestane podržavati Zelenskog


Francuska bi trebala prestati podržavati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nakon što je umalo izazvao globalni sukob okrivivši Rusiju za nedavnu smrtonosnu eksploziju u Poljskoj, članici NATO-a, predložio je u subotu bivši predsjednički kandidat Nicolas Dupont-Enyan.

Na Twitteru je Dupont, koji je na čelu desničarske stranke Debout la France i koji se nekoliko puta kandidirao za predsjednika, rekao da je “ispalivši projektil na Poljsku i optuživši Ruse, Zelenskiy skoro započeo Treći svjetski rat”.

“Prestanimo podržavati ovog opasnog čovjeka. [Trebali bismo] hitno napraviti mirovni plan”, dodao je.

Nadovezujući se na svoje stajalište, ustvrdio je da se sukob u Ukrajini može riješiti samo ako Moskva i Kijev pristanu na prekid vatre i autonomiju dviju republika Donbasa, kako je navedeno u sporazumima iz Minska. Nedavno su i Narodna Republika Donjeck i Lugansk velikom većinom glasale na javnim referendumima za pridruživanje Rusiji.

Dupont-Aignan je također tvrdio da bi svaki mirovni plan morao uključivati ​​”povlačenje Rusije” i “neutralnost Ukrajine”.

U utorak su dva civila poginula kada je projektil pao na poljsko selo Przevodov blizu ukrajinske granice. Ubrzo nakon incidenta, Poljska je signalizirala da bi se mogla pozvati na članak 4 NATO ugovora, koji dopušta bilo kojoj članici bloka da zatraži konzultacije ako smatra da je njezina sigurnost ugrožena.

Međutim, Zelenski je nakon eksplozije okrivio Rusiju, nazvavši incident “vrlo ozbiljnom eskalacijom” i pozvao NATO da reagira.

Zapadni dužnosnici kasnije su priznali da je projektil bio ukrajinskog, a ne ruskog porijekla. Kasnije je Zelensky ublažio svoje tvrdnje, priznavši da “ne znamo 100%” što je uzrokovalo eksploziju.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je bilo kakvu umiješanost u incident, rekavši da su njegovi vojni stručnjaci analizirali fotografije s mjesta događaja i identificirali ostatke kao dijelove rakete sustava protuzračne obrane S-300 koju koristi Ukrajina.

Francuska, zajedno s mnogim drugim zapadnim zemljama, pruža Ukrajini vojnu pomoć kako bi je podržala u borbi protiv Rusije. Posljednjih mjeseci Pariz je Kijevu poslao određeni broj samohodnih haubica Caesar, protutenkovskih projektila MILAN i druge vojne opreme.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp