Dolar ojačao prema euru i jenu


Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna je narasla, nakon mjesec dana pada, jer čelnici američke središnje banke ponavljaju da će nastaviti s podizanjem kamata, premda usporenijim tempom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0.45 posto, na 106.90 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.25 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0325 dolara.

Još je više, 1.1 posto, tečaj dolara porastao prema japanskoj valuti, pa je dosegnuo 140.35 jena.

Oporavak dolara, nakon četiri tjedna pada, posljedica je jasnih poruka čelnika Feda da će središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Prošloga su tjedna podaci o rastu proizvođačkih cijena za 8 posto u 12 mjeseci do listopada, što je manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo, potvrdili da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Čelnici Feda poručuju da preostaje još dug put do suzbijanja inflacije, zbog čega će i dalje podizati kamatne stope.

 Signaliziraju da bi se tempo povećanja kamata mogao usporiti.

Nakon što je početkom mjeseca studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0.75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0.50 postotnih bodova.

Guverner Feda Christopher Waller izjavio je da će trebati niz slabijih izvješća o inflaciji da bi središnja banka odmaknula nogu s kočnica.

“Tržišta bi se sada trebala koncentrirati na krajnju točku povećanja kamata, a ta je točka vjerojatno još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4.75 ili čak 5 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3.75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Premda je prošloga tjedna blago oslabio, tečaj eura prema dolaru stabilno se održava iznad psihološki važne razine od 1 dolara, a prošloga je tjedna dosegnuo i najvišu razinu u više mjeseci.

Očekuje se da će Europska središnja banka, kao i Fed, nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, no vjeruje se da će usporiti tempo povećanja kamata.

Izvor: hina.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp