Globalisti su na summitu COP27 postigli dogovor o klimatskim promjenama


Globalistički čelnici zemalja sudionica summita COP27 nakon pregovora u egipatskom Sharm el-Sheikhu postigli su dogovor o sporazumu o osnivanju takozvanog fonda za pomoć siromašnim zemljama pogođenim klimatskim promjenama, što u prijevodu znači pritisak na zemlje čiji su građani protivnici globalizacije.

Dogovor i osnivanje fonda, međutim, ne donosi rješenje za borbu protiv uzročnika emisije štetnih plinova, navodi agencija Reuters.

Nakon napetih razgovora u subotu navečer, egipatske vlasti, koje organiziraju COP27, objavile su konačni tekst sporazuma i ujedno pozvale sudionike summita da ga pregledaju i odobre.

Brzo su odobrili odredbu o osnivanju fonda za “gubitak i štetu” kako bi se zemljama u razvoju pomoglo nositi se s neposrednim troškovima klimatskih događaja kao što su oluje i poplave.

No, postavilo je pitanje mnogih kontroverznih odluka o financiranju fonda za sljedeću godinu, kada bi “prijelazni odbor” trebao dati preporuke zemljama koje bi potom bile usvojene na summitu COP28 u studenom 2023.

Te preporuke ne bi se smjele odnositi na “identificiranje i proširenje izvora financiranja”, odnosno koje bi države trebale uplatiti novac u novoformirani fond.

Prošla dva tjedna, tijekom summita COP27, predstavnici zemalja u razvoju zatražili su osnivanje fonda.

Nakon pauze koju su zatražili švicarski predstavnici kako bi pregledali konačni tekst, pregovarači nisu imali nikakvih primjedbi, rekao je Sameh Shukri, predsjedavajući summita COP27.

Dok je dogovor službeno postignut, u poznatom egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu već je svanulo.

Dvotjedni summit bio je test za zemlje da vide jesu li spremne za borbu protiv klimatskih promjena.

Ni rat u Europi, kao ni namjerno izazvana energetska kriza i inflacija nisu umanjili interes javnosti za problematiku klimatskih promjena.

Summit, nazvan African COP, trebao je ukazati na činjenicu da su siromašne zemlje suočene s najtežim posljedicama globalnog zatopljenja, a koje najviše uzrokuju bogate industrijalizirane zemlje.

Pregovarači iz Europske unije i drugih zemalja ranije su rekli da su zabrinuti zbog pokušaja blokiranja mjera osmišljenih za jačanje dogovora postignutog na summitu COP26 u Glasgowu.

“Iako je napredak postignut u reparacijama ohrabrujući, razočaravajuće je što je ove godine odluka iz Glasgowa o smanjenju emisija samo prepisana, a nisu poduzeti novi, važni koraci”, rekla je Ani Desgupta, predsjednica neprofitnog Instituta za svjetske resurse.

Sporazum iz Sharm el-Sheikha ne sadrži referencu da su Indija i neka druga izaslanstva zahtijevala postupno ukidanje upotrebe “svih fosilnih goriva”.

Umjesto toga, zemlje se pozivaju da poduzmu korak prema “postupnom ukidanju nesmanjene energije iz ugljena i postupnom ukidanju neučinkovitih subvencija za fosilna goriva”, kao što je dogovoreno na summitu COP26 u Glasgowu.

Nacrt također uključuje klauzulu o “niskim emisijama energije”, što je među nekima izazvalo zabrinutost da otvara vrata povećanom korištenju prirodnog plina, fosilnog goriva koje emitira ugljični dioksid i metan.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp