Nizozemska kraljica Máxima otvoreno lobira kod G20 za uvođenje digitalne identifikacije


Čini se da je u Engleskoj još uvijek prilično tiho – barem kada je riječ o digitalnom novcu, kriptovalutama i sličnim stvarima. Ali u Nizozemskoj je kraljica Máxima u posljednje vrijeme vrlo aktivna u snažnom promoviranju CBDC-a (digitalne valute središnje banke).

Prije manje od tjedan dana, na sastanku o digitalnom euru u Bruxellesu, Máxima je iznijela “ strastvenu molbu ” za ove kontroverzne digitalne verzije fiat novca; sada je publika okupljena na Baliju na summitu G20 čula gotovo istu stvar.

A kritičari kažu da je to, u svojoj srži, poziv na uvođenje “sustava socijalnog kreditiranja temeljenog na kineskom modelu” .

Financijski stručnjak Arno Wellens jedan je od tih kritičara. “Max želi uvesti programabilni digitalni novac, navodno za pomoć siromašnima. To je besmislen argument”, napisao je Wellens .

“Ova digitalna valuta središnje banke (CBDC) uništava našu privatnost. Uskoro će vama upravljati aplikacija koja omogućuje vladi da zamrzne vaš život pritiskom na gumb.”

Premijerka i sama ministrica financija kraljice Máxime bili su u publici na Baliju, nazočivši poslovnom događaju B20 konferencije G20 – a što bi globalno okupljanje bilo bez sudjelovanja čelnika Svjetskog gospodarskog foruma Klausa Schwaba, koji je bio također tamo.

Pomalo zabavno, ali možda još više zabrinjavajuće – s obzirom na status “uglednog” izvora vijesti – Reuters je izvijestio o Máximinim komentarima u tweetu u kojem se tvrdi da “crypto” ima nove kraljevske sljedbenike.

Ali CBDC-ovi – koje, kao što ime sugerira, kontroliraju vlade i središnje banke i čiji bi ih zagovornici htjeli vidjeti povezane s digitalnim identitetima ljudi diljem svijeta u prilično distopijskoj mreži – vrlo su drugačija “zvijer” od onoga što je poznate kao kriptovalute, čiji je cilj upravo decentralizacija i “oslobađanje” od središnjih financijskih vlasti.

Kraljica navodi Indiju kao dobar primjer kombiniranja digitalnog ID-a s funkcionalnošću plaćanja i pristupom uslugama na jednoj platformi.

Máxima vidi važan zadatak za dionike, kao što su banke, tvrtke, vlade i financijske institucije, da omoguće digitalnu infrastrukturu.

Kraljica Máxima možda je snažna u “propagandi” svojeg CBDC-a, kao što će to neki nesumnjivo vidjeti, ali ona nema ništa posebno originalno ili inspirativno za reći u promicanju toga elitama, a time i masama koje kontroliraju.

Ona govori o “okupljanju, udruživanju ruku, pristupu za sve” – ​​a u svojim kumbaya govorima insinuira da se stvarni gorući problemi svijeta, poput nenadmašne inflacije i favorizirane agende poput klimatskih promjena i Covida, mogu riješiti novim , “digitalnim financijskim infrastrukturama.”

Máxima je posebno impresionirana onim što se trenutno događa u Indiji, gdje su, prema izvješćima, “digitalne osobne iskaznice (su) kombinirane sa sučeljem za plaćanje i uslugama za dionike u lako dostupnoj platformi.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp