Danski novinari napadnuti na snimanju u Kataru, prijetili da će im razbiti kameru


Pred početak Svjetskog nogometnog prvenstva,  rasle su i tenzije u medijima, naročito u zapadnim medijima, koji protestiraju  protiv toga što ova država organizira prvenstvo. Mnogi su pozivali čak i na bojkot Svjetskog prvenstva, zbog izgubljenih života brojnih radnika koji su radili na izgradnji stadiona i infrastrukture u Kataru, kao i zbog prava žena i LGBT osoba, čiji su odnosi zabranjeni u ovoj zemlji. Oni koji su bili među najglasnijima u kampanji protiv Katara bili su  Danci.

Naime, u Kataru su prije nekoliko dana napadnuti reporteri danske televizije TV2, koja je radila prilog pred početak prvenstva. Ovaj nemili događaj koji će kasnije biti izglađen ipak je uspio izazvati nemir ne samo kod Danaca, nego i brojnih drugih novinara čiji je osjećaj sigurnosti, unatoč svim PRESS dozvolama sada poljuljan. 

Dvije osobe u arapskoj narodnoj nošnji oduzele su im kameru i onemogućile im snimanje, prijeteći da će im razbiti kameru. Iako je novinar Rasmus Tandholt u više navrata ponavljao da ima sve potrebne papire i dozvole za snimanje, zaštitari nisu htjeli čuti njegovo objašnjenje te je snimanje istog trena prekinuto.

Novinar je kasnije istaknuo kako su dobili ispriku od Katarskog međunarodnog ureda za medije, no pitaju se hoće li se to dogoditi i drugim medijima te kakva je u toj zemlji inače situacija (kada se nikakva posebna manifestacija tamo ne održava) s naslova medija i njihovih prava na prenošenje vijesti iz te zemlje. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp